Uz darove iz Hrvatske i BiH, papi su prenijeli i pozdrave Hrvata središnje Bosne

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Na Općoj audijenciji u Vatikanu Papa Franjo  primio je i  izaslanstvo Udruge“ Bijeli put“ iz Zagreba na čelu s potpredsjednikom Brankom Čulom. Papi su članovi Udruge ovom prilikom uručili prigodne darove iz Hrvatske i BiH ali i pozdrave Hrvata središnje Bosne. Među darovima koje je Sveti Otac primio je i knjiga dr.Davora Kolende “Bijeli put – Put čovjekoljublja 1994.”, koja će nakon Zagreba, Mostara i Tomislavgrada  uskoro biti predstavljena i autorovu rodnom Travniku.

U pitanju je knjiga s pričama o Bijelom putu, u kojima posebno mjesta zauzima pokojni dr. Slobodan Lang, jedan od glavnih inicijatora i pokretača Konvoja koji je ujedinio hrvatskih narod, a Hrvatima središnje Bosne vratiio nadu i vjeru da će preživjeti ratne strahote.  Kao blizak suradnik dr. Slobodana Langa, Čulo je i koautor knjige”Bijeli put – Put čovjekoljublja 1994.” „Bilo je veličanstveno. Dirljiv susret za Svetim Ocem kojemu smo uz darove prenijeli i pozdrave Hrvata središnje Bosne“, kazao nam je potpredsjednik Udruge Bijeli put Branko Čulo, također  jedan od organizatora humanitarnog konvoja kojim je Hrvatima središnje Bosne u prosincu ratne 1993. godine dopremljena humanitarna pomoć, lijekovi i hrana.

Konvoj u kojemu su pored humanitarnih djelatnika, liječnika, vozača bili i novinari probio je medijsku blokadu nakon koje je svijet saznao za patnje i bol oko 70 tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u potpunom okruženju te im u najteže vrijeme vratio vjeru i nadu uz poruku da nisu sami ni zaboravljeni. Godinu dana poslije nedaleko od crkve u Novoj Biloj u ratu pretvore u bolnicu,  položen je kamen temeljac za Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske  Hrvatima središnje Bosne koja je izrasla u modernu bolnicu, i jedan od stupova ostanka Hrvata u središnjoj Bosni.

Papa je uz knjigu o „Bijelom putu“  na dar dobio i sliku sa zahvalnicom iz crkve Svetog Duha iz Nove Bile. Uručeno je i pismo župnika iz Nove Bile fra Mogomira Kikića na hrvatskom i engleskom jeziku.  „U pismu mu se zahvaljujem  za “Apostolski blagoslov” kojeg je Sveti Otac uputio povodom 50 godina postojanja župe.  Izvjestio sam ga i o stanju u župi koji ima preko tri tisuće vjernika i jedna je od najvitalnijih u Vrhbosanskog nadbiskupiji. Pisao sam mu o našim molitvama, osobiti Majci Božjoj za čiji zagovor posebno  molimo“, otkrio nam je glavne detalje iz pisama fra Mogomir Kikić, novobiljanski župnik.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori