Bez herojskog čina Hercegovaca novija povijest BiH i RH bila bi posve drukčija

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Umro Širokobriježanin M. Barbarić, koji je prvi kamionom stao pred tenkove JNA u Pologu 1991.

U 72. godini života preminuo je Mladen Barbarić iz Knešpolja kod Širokog Brijega. Ovaj hrabri Širokobriježanin osoba je čiji je kamion bio prvi u koloni vozila koja su 7. svibnja 1991. godine u Pologu stala pred kolonu tenkova i oklopnjaka tzv. JNA, piše Večernji list BiH.

Mladen Barbarić, poznat po nadimku Katolik, širokobriješki poduzetnik, u dokumentarnom filmu “Tri dana” redatelja Zdenka Jurilja prisjetio se tih dana herojstva i ponosa. Kad je Mostarka Ruža Marušić iz kioska javila širokobriješkim općinskim vlastima da je kolona tenkova JNA iz Mostara krenula uz Žovnicu u smjeru Širokog Brijega, Mladen je rekao Anđelku Mikuliću, tadašnjem širokobriješkom predsjedniku općine, da treba odmah krenuti kamionima i rovokopačima ususret tenkovima JNA i zaustaviti ih. Mikulić je kazao da će se pokrenuti nešto.

Mladen je sreo Marinka Marića, zvanog Devar, zaustavio ga i rekao mu:

– Okreći se, idemo zaustaviti tenkove!

– A gdje ćemo ih zaustaviti? – upitao je Marinko Marić.

– Pa gdje da ih zaustavimo – kratko je odgovorio Mladen, koji je u Juriljevu dokumentarcu kazao kako je on sa svojim kamionom prvi prepriječio put tenkovskoj koloni, a da je iza njega stao Marinko Marić, zvani Devar, sa svojim kamionom.

Anđelko Mikulić nazvao je upravu širokobriješke građevinske tvrtke Novogradnja, čiji su kamioni i strojevi krenuli u smjeru Pologa. U 10 sati trebala je početi sjednica Skupštine općine Široki Brijeg, no tenkovi JNA potpuno su promijenili dnevni red. Predsjednik Skupštine općine izišao je na balkon zgrade Gradske uprave s megafonom u ruci i viknuo: “Želim vam reći da nam u nenajavljeni posjet dolaze tenkovi!” Te riječi privukle su pozornost prolaznika i gostiju u obližnjim kafićima, a Mikulić je nastavio: “Učinite kako vam srce nalaže. Ja ću isto to učiniti!” Istog trenutka ljudi su izlazili iz kafića na ulicu, a potom se uputili u Polog. Brojni kamioni širokobrijeških tvrtki prepriječili su put koloni od više od sto tenkova i oklopnjaka JNA. Sve ostalo je povijest.

Mladen Barbarić jedna je od osoba koje su iskazale posebnu hrabrost, pravo herojstvo. Bez herojskog čina Mladena Barbarića i tisuća hrabrih Širokobriježana i Hrvata iz susjednih općina i gradova novija povijest prostora BiH i Hrvatske bila bi potpuno drukčija. Tu konstataciju dijeli mnoštvo objektivnih povjesničara i politologa.

Mladen Barbarić rodio se 1953. godine u Knešpolju, bavio se poduzetničkom djelatnošću. Bit će pokopan danas (ponedjeljak) u groblju Zečine u Knešpolju. Posmrtna povorka krenut će u 16 sati ispred gradske mrtvačnice u Širokom Brijegu, a obitelj će primati sućut od 15.15.

Autor:Frano Vukoja
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori