Albanski premijer stvara mikrodržavu u Tirani, sličnu Vatikanu

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Albanski premijer Edi Rama najavio je kako će za zajednicu Bektaša, pripadnika islamskog sufijskog reda, u Tirani stvoriti suverenu mikrodržavu koja će promicati umjerenost, toleranciju i miran suživot.

Govoreći u Ujedinjenim narodima, Rama je istaknuo da je Albanija spasila židovske izbjeglice od nacista tijekom Drugog svjetskog rata i pružila utočište Afganistancima nakon što su talibani došli na vlast prije tri godine. Dodao je kako su Albanci također ponosni što su svijetu podarili Majku Terezu koja je “utjelovila ljubav prema čovječanstvu”.

“Rekla nam je kako ne možemo svi činiti velike stvari, ali da svi možemo činiti male stvari s velikom ljubavlju. To je naša inspiracija u podržavanju transformacije Svjetskog bektašijskog reda u suverenu državu u našem glavnom gradu Tirani kao novom središtu umjerenosti, tolerancije i miroljubivog suživota”, naveo je.

Čine oko 10 posto muslimana u Albaniji

Albanija ima 2.4 milijuna stanovnika. Od toga je oko 50 posto muslimana, a ostatak stanovništva su katolici i pravoslavci te druge manje zajednice. Zemlja je poznata po svojem vjerskom skladu i suživotu. Bektaši čine oko 10 posto muslimana u zemlji, prema posljednjem popisu stanovništva.

Nije odmah bilo jasno kako će se Bektaškom redu zakonski dodijeliti suverenitet, ali iz Reda su poručili kako ovaj potez smatraju početkom nove ere promicanja globalne vjerske tolerancije. “Takav povijesni korak ima za cilj priznavanje Reda kao suverene, samoupravne države, predane podupiranju svoje stoljetne kulture umjerenosti i duhovne uključenosti”, stoji u priopćenju.

Dodali su kako bi Red trebao dobiti suverenitet identičan onom Vatikana, što znači da bi upravljao vjerskim i administrativnim pitanjima neovisno o Albaniji. Državljanstvo bi dobili samo najviši vjerski članovi i oni pojedinci koji su uključeni u upravljanje državom.

Red nastao u 13. stoljeću

Državu će voditi Baba Mondi, poglavar Bektaša. Vijeće će nadzirati njegovo vjersko i administrativno djelovanje. “Nova država neće imati za cilj ništa osim duhovnog vodstva”, istaknuli su iz Reda.

Bektaški red nastao je u Osmanskom Carstvu u 13. stoljeću, piše Associated Press. Bektaši su dobili političku važnost u 15. stoljeću, kada je red dominirao janjičarskim korpusom, elitnim pješačkim jedinicama.

Nakon osnutka Turske Republike, njen vođa Kemal Ataturk zabranio je vjerske institucije koje nisu bile dio Uprave za vjerska pitanja, a sjedište zajednice Bektaša premješteno je u Albaniju. Pripadnik Bektaša Ismail Qemali proglasio je neovisnost Albanije od Osmanskog Carstva 1912.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori