Nova krvava epizoda: ‘Tajnoj službi hitno potrebna reforma’

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Nakon drugog pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, predsjednik Joe Biden je naglasio potrebu za hitnim povećanjem resursa Tajne službe.

U izjavi ispred Bijele kuće u ponedjeljak, Biden je izjavio: “Hvala Bogu da je predsjednik Trump dobro. Jedna stvar koju želim razjasniti je da Tajnoj službi treba više pomoći. Mislim da bi Kongres trebao odgovoriti na njihove potrebe.”

Ovaj poziv dolazi usred sve većih zahtjeva za reformom Tajne službe, s brojnim članovima Kongresa koji smatraju da je agencija “kompromitirana” i da joj nedostaje adekvatno vodstvo – prenosi Newsweek. Prethodni pokušaj atentata na Trumpa, koji se dogodio 13. srpnja u Butleru dodatno je naglasio te kritike.

Nedostatak sigurnosti

Ryan Wesley Routh uhićen je u nedjelju nakon što je Tajna služba primijetila naoružanog muškarca uz ogradu na Trumpovom golf terenu u West Palm Beachu na Floridi. Šerif okruga Ric Bradshaw izjavio je da bi sigurnost bila jača da je Trump još uvijek aktualni predsjednik. “Da jest, imali bismo okruženo cijeli ovaj golf teren,” rekao je Bradshaw. “Ali budući da nije, osiguranje je ograničeno na područja koja Tajna služba smatra mogućima.”

Nedostatak sigurnosti na Trumpovom golf terenu izazvao je zabrinutost među zakonodavcima. Senator Richard Blumenthal, koja predsjeda senatskim pododborom za sigurnost, nazvao je incident “duboko alarmantnim” i “užasnim”. Blumenthal je istaknuo potrebu za temeljitom istragom i reformama unutar Tajne službe.

Republikanski senator Lindsey Graham, bliski Trumpov saveznik, također je istaknuo potrebu za reformama. Graham je sugerirao da bi Tajna služba trebala biti vraćena pod Odjel riznice iz Ministarstva domovinske sigurnosti.

“Trebamo više resursa i moramo očistiti kuću u smislu vodstva,” rekao je Graham. Naglasio je da su agenti na terenu djelovali herojski, ali su sistemski nedostaci iznevjerili njihovu sposobnost da zaštite.

Bivši agent Tajne službe Michael Matranga, koji je štitio predsjednika Baracka Obamu, izjavio je za New York Times da Trump treba imati sigurnosne detalje usporedive s onima trenutnog predsjednika, nazivajući trenutne incidente “bez presedana”.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori