UMIJEŠALA SE POLICIJA, ODGOĐEN KONCERT KIC POP HORA U KORČULI

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

PU DUBROVAČKO – NERETVANSKA DOSAD NIJE IMALA PRAKSU DA ZA NASTUPE NEPROFITNIH UDRUGA TRAŽI PRIJAVU RADA

Niti je šovinizam koji su pokazali članovi dijela korčulanskih braniteljskih udruga pobijedio niti je podgorički KIC pop hor u potpunosti odustao od koncerta uz 80. godišnjicu oslobođenja otoka Korčule od fašizma. Istina je da se koncert ovu subotu neće održati, ali je samo odgođen jer se u sve umiješala policija traženjem da članovi zbora, iako je riječ o besplatnom nastupu i neprofitnoj udruzi, izvade potvrde o prijavi rada.

Na rubu je to zakona, odnosno u ovom slučaju Policijska uprava dubrovačko – neretvanska tumačila je zakon onako kako njima to u ovom trenutku odgovara što ne znači da su ga pogrešno tumačili, ali dosadašnja praksa nije bila da se za besplatne nastupe umjetničkih i drugih udruga iz inozemstva traži de facto prijava kao da namjeravaju raditi i zarađivati u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da je rok za izdavanje potvrda duži od ovih par dana koji su preostali do predviđenog nastupa, odgoda je bila jedino rješenje.

Lakše je Policijskoj upravi bilo zatražiti od članova da izvade te potvrde, znajući da do predviđenog dana nastUpa oni to ne mogu učiniti, nego osiguravati koncert zbog kojeg su braniteljske udruge najavile prosvjed. U tzv. otvorenom pismu crnogorskom zboru koje su uputili predsjednici braniteljskih udruga UHDDR Korčula Krešimir Pecotić i UVDR Čara Gordan Tomić ima i elemenata koji se mogu protumačiti i kao prijetnja kad pišu „sigurni smo da vaš nastup u atmosferi koja se može stvoriti, a koju ne priželjkujemo, ne bi imao nikakvog smisla”. Tako je očito PU dubrovačko – neretvanska krenula linijom manjeg otpora.

„Ispostavilo se da su i za neprofitna udruženja i za nekomercijalne nastupe stranih državljana u Republici Hrvatskoj, kakav je trebao biti i nastup KIC pop hora, potrebne prijave za rad, koje se u ovako kratkom roku ne mogu pribaviti, uprkos svim nastojanjima organizatora.” – naveli su iz zbora, a informaciju su potvrdili i iz Udruge antifašista grada Korčule.

„Prema važećim zakonima, nastup bez dozvole za rad može dovesti do novčanih kazni, zabrane ulaska u Hrvatsku i slično. To do sada nije bila praksa pa se očito radi o promjeni tumačenja pa je odlučeno da se koncert odgodi do daljnjega.“- navode iz Udruge antifašista grada Korčule.

Iako je koncert KIC pop hora na kojem su trebali pjevati partizanske i druge antifašističke pjesme odgođen i bit će održan kada zbor dobije potrebnu potvrdu za rad, menadžerica zbora Snežana Burzan Vuksanović navodi kako članovi zbora nisu nikakvi jugonostalgičari.

„Mi u zboru nismo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila, zakone i vrijednosti 21. stoljeća i državne granice stvorene nakon podjela 90-tih. Misija KIC pop hora je širiti dobru energiju, povezivati ljude širom regije te se sjećati i baštiniti slobodarski put naroda negdašnje Jugoslavije i najljepše civilizacijske vrijednosti antifašizma, ljubavi među ljudima, sloge, solidarnosti, suživota, dobrosusjedstva.” – piše u priopćenju u kojem podsjeća kako je KIC pip Hor osim u gradovima Crne Gore već nastupio u Hrvatskoj i to u Zagrebu i u Puli.

Piše: 

južni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori