Prisjećanje na strašni zločin nad Hrvatima u Uzdolu! Ubojice nisu birali sredstva

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Ovoga vikenda Hrvati u BiH prisjećaju se još jednog stravičnog zločina koji su nad njima počinili pripadnici Armije BiH tijekom kasnog ljeta 1993. godine, s porukama kako ovo selo, baš kao i neka druga u BiH, traži pravdu za ono što je proživjelo u proteklom ratu.

Zločin u Uzdolu, ramskom selu nastanjenom Hrvatima, posebno se ističe zbog okrutnosti kojom su se vodili počinitelji, a koji su u samo nekoliko sati ubili veliki broj civila, ali i zarobljenih pripadnika HVO-a.

U ranu zoru 14. rujna kobne 1993. godine pripadnici Armije BiH počeli su krvavi pohod koji će rezultirati masakrom 29 civila i 12 pripadnika HVO-a. Zločin je napravljen dok su ukućani još uvijek bili u svojim domovima ne sluteći da im se na nekoliko metara od doma nalaze oni koji su imali samo jedan cilj, ne birajući sredstva oduzeti što više hrvatskih života. U pohodu su ubijani starci, žene i djeca, uglavnom iz neposredne blizine, a njihovi ubojice pitom nisu birali sredstava, koristili su čak i hladno oružje.

Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina. Ubijeno je i 12 vojnika Hrvatskoga vijeća obrane. Dugi niz godina preživjeli članovi obitelji, ali i predstavnici društvenog i političkog života tražili su sveobuhvatnu istragu, kao i kažnjavanje nalogodavaca i samih izvršitelja.

Zločin u Uzdolu dogodio se samo nekoliko dana nakon sličnog u hrvatskom selu Grabovici između Mostara i Jablanice, a oba su počinjena tijekom izvođenja osvajačke operacije Armije BiH “Neretva ’93.”. U sklopu nje, osim ovih dvaju sela, pogubljeni su i zarobljenici pripadnici HVO-a u selu Hudutsko.

Za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora 2021. godine pravomoćno je osuđen jedan od nižih zapovjednika Armije BiH Enver Buza. Obitelji ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer nitko od nalogodavaca nije kažnjen.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori