Gradonačelnik Opuzena obradovao se presudi banjolučkog suda o zaustavljanju izgradnje HE Dabar

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga kaže kako ga je  obradovala vijest da je gradnja HE Dabar zaustavljena, odnosno poništena je građevinska dozvola presudom okružnog suda u Banjoj Luci, izvijestio je portal JUGinfo.hr.

“Sud je presudio na osnovi žalbe nevladine udruge u BiH Aarhus, koja se žalila na razne pravne i proceduralne nepravilnosti u postupku utjecaja zahvata na okoliš, između ostaloga i na nepoštivanje međunarodnih konvencija konvencije ESPOO, Bernske, Ramsarske itd. Mene više zabrinjava činjenica kako naše tadašnje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije ništa odgovorilo na nepoštivanje konvencije ESPOO, barem što ja imam informacija, možda jest netko iz službe poslao mail i reagirao u sklopu njihovih nadležnosti, ali reakciju s više razine i neku pretjeranu brigu tadašnjeg ministra nisam vidio”, naveo je Mataga na svom Facebook-profilu.

Navodeći kako to potvrđuje i korespondencija koju je objavio, Mataga kaže kako je iskazao inicijativu na zajedničko rješavanje tog i ostalih problema u dolini Neretve u svrhu zaštite okoliša, u konačnici doline. Dodaje i kako na tu inicijativu koju je pokrenuo s Hrvatskim vodama, od nadležnog ministarstva nije dobio “ni pisma ni razglednice”.

“Jedini tko je od institucija reagirao na ovaj problem jest župan dubrovačko-neretvanski, i javno i preko službi, i ja ću, tko me poznaje i ne poznaje, uvijek reći kako je. Nadam se da će stratešku važnost doline Neretve u svakom pogledu sagledati nova ministrica u sadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije gđa Marija Vučković, a već ide to u dobrom smjeru, gdje je već pokazala inicijativu u gradnji brane na Neretvi i provođenju strateškog “Projekta zaštite od zaslanjivanja tla i voda na području Donje Neretve”, ne samo bitnu za dolinu, nego i gospodarski za RH”, naveo je gradonečelnik Opuzena, te poručio:

“Ova je dolina osim gospodarski, strateški bitna u prirodnom, svakom okruženju, i očuvanju nje treba strateški brzo rješavati stvari, a ne da nam je birokracija, nebriga i nemar unište!”

Povezano:

Šutnja s hrvatske strane o projektu HE Dabar, koji južnoj Hrvatskoj otima dotok dijela vode Neretvom

 

JUGinfo.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori