Featured Video Play Icon

Lokalni izbori: SDA i DF nacionalističke teme izdižu se iznad lokalnih problema

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Ništa neobično da se u Bosni i Hercegovini zaoštrava retorika kako se bliže neki izbori, neovisno jesu li to opći ili lokalni. Ipak, čini se kako je ova kampanja nešto mirnija u odnosu na prethodne godine, ali prema riječima naših sugovornika najviše se s nacionalističkom retorikom izdvajaju bošnjačke oporbene stranke, poput SDA i DF-a.

“Forsiraju nacionalne teme, dok se ostali pokušavaju baviti lokalnim političkim temama u smislu izgradnje infrastrukture, poboljšanja nekih životnih uvjeta za stanovnike određene općine ili grada. No, kako kampanja bude protjecala SDA će pojačavati nacionalisitički narativ, a drugi politički akteri bit će prisiljeni odgovarati na takve njihove priče, prozivke i optužbe”, kazao je za RTV Herceg Bosne Jurica Gudelj, urednik i novinar portala Dnevnik.ba

“Nacionalističkim porukama se budi jedno umrtvljeno i nezainteresirano političko biračko tijelo, a u čije uho je teško zabosti neku nježnu riječ poput suživota, prosperiteta, ekonomije i budućnosti. Takav politički položaj dovodi u zabludu biračko tijelo da je ono u biti zarobljeno između idealizirane slike i stvarne slike sebe u političkom smislu. Nacionalizam u kampanji će biti onoliko dugo zastupljen koliko bude donosio plodova, a vidimo da je urod jako dobar svake dvije godine”, smatra dr. sc. Robert Kolobara, stručnjak za informacijske znanosti.

Ipak, u pojedinim sredinama gdje je nacionalna struktura homogenija, lakše je dati na važnosti nekim životnim temama.

“Gdje je određena nacija ili narod u većoj mjeri zastupljen pa su važne teme komunalnog reda i sve ono što ide uz lokalnu zajednicu. Ali nacionalizam je kao takav omotao Bosnu i Hercegovinu i zaraobio je i bojim se da će ona dugo ostati zarobljena”, ističe Kolobara.

Predizborna kampanja je dakako u drugi plan gurnula i reforme i dogovore unutar Vijeća ministara i ostatka državne vlasti.

“Bošnjačka oporba, SDA i DF svaku suradnju stranaka Trojke s hrvatskom i srpskom stranom pokušava prikazati kao izdajničku s jedne strane, čime se koči Trojka. S druge strane i SNSD zbog svojih unutarnjih stvari i situacije u RS-u također zateže političke odnose na razini Vijeća ministara. Moguće je da će to sve popustiti nakon izbora, ali do izbora nemamo se čemu pretjerano optimistično nadati”, objašnjava Gudelj.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori