Sv. Antun Kretski: Danas neka je zajedničko slavlje za ono što je nebesko i što je zemaljsko!

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

O značenju rođenja Bogorodice, a Njezin rođendan slavimo danas, devet mjeseci nakon Njezina Bezgrješnog začeća u utrobi majke joj, svete Ane, a po njezinu bračnom odnosu s mužem Joakimom, mnogo je pisano i razmatrano. Ovdje donosimo kratak ulomak iz razmatranja sv. Andrije Kretskoga (650. – 726.), koji je bio biskup grčoga otoka Kreta, istaknut teolog, velik propovjednik i himnograf bizantske Crkve – dok je ona još bila u jedinstvu s Rimskom odnosno Katoličkom crkvom. 

 

… Doista je bio potreban slavni i nadasve odlični Božji dolazak ljudima, a tako i uopće neko uvođenje radosti iz kojega će proizići velik dar našega spasenja. To je ova sadašnja svečanost, kojoj je početak rođenje Bogorodice, a dočetak i kraj predodređeno sjedinjenje Riječi s tijelom. Sada je rođena Djevica, koja se doji i oblikuje, te se pripravlja da bude majkom Bogu, kralju svih vjekova.

Odatle nam je proistekao dvostruk dobitak: uzdignuće k istini, a tako i izbavljenje iz robovanja slovu Zakona. Na koji način i zašto? Očito, sjena je ustuknula pred dolaskom svjetla, a milost je donijela slobodu naprama slovu. Ovaj blagdan jest granična točka svega stoga. On slikovitim znacima povezuje istinu koja nadolazi, a staro nadomješta novim. 

Neka dakle sve stvoreno pjeva i pleše, te pridonese štogod prikladno proslavi ovog dana. Danas neka je zajedničko slavlje za ono što je nebesko i što je zemaljsko, i neka skupa slavi svečanost što je god pozvezano na svijetu i iznad njega. Danas je naime Sstsvoritelju svega izgrađen stvoreni hram. Te stvorenje na nov i dostojan način pripravlja Stvoritelju novo boravište.

 

Božanski časoslov/Hrvatsko nebo

Odgovori