Važna obavijest za sve s BiH putovnicom: EU uvodi nova pravila ulaska

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH objavila je da će Europska unija od 10. studenoga ove godine uvesti novi sustav ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora.

Ove promjene će obuhvatiti oko 60 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te će građani BiH morati slijediti nova pravila prilikom prelaska granice u zemlje EU.

Prema informacijama iz IDDEEA-e, od putnika će se na granici zahtijevati dostava biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i fotografiju lica, prenosi Fena.

Ključne promjene uključuju uvođenje sustava „Entry/Exit System (EES)“ i „European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)“. Ovi sustavi predstavljaju online formulare koje će nositelji putovnica zemalja koje nisu članice EU morati popuniti i platiti taksu prije ulaska u države EU. EES sustav će omogućiti praćenje vremena i mjesta boravka u EU kako bi se osiguralo poštivanje pravila o maksimalnom boravku od 90 dana unutar šestomjesečnog razdoblja.

Prilikom prvog prelaska granice, putnicima će biti uzeti biometrijski podaci, čime će se eliminirati potreba za unošenjem pečata u putovnice. Ova mjera smanjuje rizik od zloupotrebe identiteta i omogućava putnicima koji često prelaze granicu da izbjegnu čestu zamjenu putovnice zbog popunjenosti pečatima.

ETIAS sustav će također biti online formular u kojem se unose podaci o putnoj ispravi, mjestu boravka, uz dodatnu taksu od sedam eura. Ovaj formular će važiti tri godine ili do isteka putne isprave.

Europska unija planira pokrenuti EES sustav do 10. studenoga ove godine, dok se očekuje da će ETIAS sustav postati operativan sredinom 2025. godine.

Kako su ovi formulari dostupni online, IDDEEA BiH očekuje povećanu potrebu za upotrebom kvalificiranog elektronskog potpisa, koji je omogućen građanima BiH od srpnja ove godine, priopćeno je iz agencije.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo