Rusija upotrijebila termobaričnu bombu kod Sudže, ukrajinski F-16 oborio najskuplji ruski borbeni zrakoplov, SU-57

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Slijedom prodora ukrajinskih oružanih snaga do 30-ak kilometara  duboko u ruski teritorij, ondje se borbe nastavljaju, uz sve jače angažiranje ruskih topničkih i raketnih snaga te zrakoplovstva. Ukrajinske snage na tom području nisu brojne, spominje se do 1000 vojnika s oklopnim i drugim vozilima i oružjem, uz zračnu potporu. No ruska strana još uvijek ne nalazi načina potisnuti ih prema Ukrajini, nego vodi borbe kako bi im spriječila daljnji prodor, do nuklearne elektrane  Kursk, koja velik dio zapade Rusije opskrbljuje strujom. Bitka se vodi i za važno plinovodno čvorište. Evakuirano je na ruskoj strani više od 10.000 civila.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je danas da se borbe nastavljaju i da je ruska vojska izvela zračne napade na ukrajinske snage, pri čemu je upotrijebila i ubojitu termobaričnu bombu. Ona uje poznata i kao „vakuumska bomba“, pri eksploziji tvar se iz  nje rasprsne na sve strane te se zapali u zraku, pri čemu usisa sav kisik i stvori snažan užareni udarni val. Oboje u kombinaciji uguši i sprži živu silu na području djelovanja bombe. Termobarične bombe nisu zabranjene međunarodnim konvencijama, osim za napade na civile. Nije prvi put da ih je ruska vojska upotrijebila; ovaj put učinila je to radi napada na ukrajinsku postrojbu na južnoj periferiji Sudže u kurskoj regiji, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

U nedjelju prijepodne objavljena je vijest da je ukrajinski F-16 oborio najskuplji ruski lovac SU-57 u zračnoj luci blizu grada Kurska!

Noćas je iz zraka napadnut i Kijev. Ruske snage vjerojatno su upotrijebile sjevernokorejski projektil u noćnom zračnom napadu, u kojem su poginuli otac i njegovo četverogodišnje dijete, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Ukrajinski predsjednik naveo je da je samo tijekom ovog tjedna ruska vojska na Ukrajinu lansirala više od 30 projektila i više od 800 navođenih (kliznih) bombi. Zahvalio se svim partnerima koji opskrbljuju Ukrajinu protuzračnim sustavima i borbenim zrakoplovima, ali je dodao da bi za privođenje rata kraju bilo potrebno da SAD i zapadne sile ukinu ograničenja Ukrajini na korištenje dalekometnog oružja, čime bi one mogle gađati  ciljeve u dubini same Rusije.

Tenkovi jedne od mehaniziranih brigada Oružanih snaga Belorusije u međuvremenu se prebacuju na granicu s Ukrajinom u okviru odluke o jačanju pograničnih trupa, priopćila je  služba za odnose s javnošću bjeloruskog ministarstva odbrane. Vojnici vrše utovar vojne tehnike na željeznički transport i započinju kombinirani marš u naznačena područja. Priopćenje je popraćeno fotografijama utovara tenkova na željezničke platforme.

Prethodno je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da na granici s Ukrajinom situacija nije mirna te da namjerava latiti se tog problema na samom mjestu. Iznad teritorija Bjelorusije jučer su bili oboreni ukrajinski dronovi, ispaljeni s područja Ukrajine na širi teritorij u Rusiji na koji su prodrle ukrajinske snage, a jedan dio i iznad teritorija Rusije. Lukašenko je to nazvao provokacijom, napomenuvši da to ne će ostati bez odgovora. On je zapovjedio da se ojačaju skupine postrojbi na granici s Ukrajinom na gomeljskom i mozirskom taktičkom pravcu. Bjeloruski ministar odbrane republike Viktor Hrenjin rekao je da su postrojbe Snaga za posebne  operacije kopnenih trupa i raketne postrojbe dobile zadaću izvesti marš na ta područja, izvijestio je Sputnjik.

Renomirani ruski proizvođač oružja, Koncern Kalašnjikov prikazao je dva svoja posve nova modela oružja na sajmu u subotu. Predstavljeni su najsuvremenija laka strojnica RPL-20 i bacač granata koji se lako može pričvrstiti na bilo koji suvremeni model jurišne puške AK.

Ista ruska izvještajna agencija prenijela je navodnu izjavu bivšega  japanskog diplomata: „Odbijanje SAD i Velike Britanije da pregovaraju s Rusijom o Ukrajini može dovesti do raspada Ukrajine na tri dijela. U sljedeća tri mjeseca Rusija bi mogla napredovati i dovesti do toga da se Ukrajina ne oporavi ni za mandata Bidena ni Haris, a ni Trampa. Tada bi se ona mogla raspasti na tri dijela: istočni bi pripao Rusiji, zapadni – zapadnoj Europi, a u sredini bi  osstala mala Ukrajina s Kijevom“. To je izjavio Kazuhiko Togo, koji je bio voditelj sektora za Europu i Aziju pri ministarstvu vanjskih poslova Japana.

Naslovnia fotografija: Prizor s vojne vježbe (arhivska ilustracija)

 

agencije/Hrvatsko nebo