Javna potpora skupine uglednih hrvatskih iseljenika predsjedničkom kandidatu Tomislavu Jonjiću

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

„Mi pripadnici hrvatske političke emigracije i iseljeništava iz SAD, Kanade, Australije i Argentine ovom izjavom dajemo javnu potporu predsjedničkom kandidatu dr. Tomislavu Jonjiću, a ujedno molimo sve hrvatske birače u Hrvatskoj i iseljeništvu da na predsjedničkim izborima u prosincu ove godine glasuju za njega“ – navodi se na početku obraćanja hrvatskim biračima i javnosti skupine pripadnika nekadašnje političke emigracije s triju kontinenata koji su i danas u iseljeništvu. U nastavku potpisnici, čija se imena navode ispod priopćenja, svoju potporu Jonjiću obrazlažu ovako:

Ivan Oršanić, jedan od vodećih hrvatskih političkih emigranata u razdoblju poslije II. svjetskog rata, prvi predsjednik “Hrvatske republikanske stranke”, (poslije, u demokratiziranoj domovini, zato što je Udba već registrirala stranku pod tim imenom, odlučeno je promijeniti HRS u HRZ – u “Hrvatska republikanska zajednica”), autor knjige “Vizija slobode” (ilustracija)

Razlozi naše potpore dr. Jonjiću i molbe da nam se pridružite i glasujete za njega nisu potaknuti našim osobnim ambicijama, stranačkim odnosima, niti odbojnošću ili mržnjom prema bilo kojem drugom predsjedničkom kandidatu, nego osobnim uvjerenjem da je od svih drugih kandidata on najbolji i da bi njegov izbor za predsjednika države koristio Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Brojni domaći i svjetski problemi, kao što su gospodarska kriza, odlazak mladih Hrvata i hrvatskih obitelji u strane zemlje, nedostatak demokracije, porast korupcije, kršenje Ustava i državnih zakona, rusko-ukrajinski rat, napetosti na Bliskom i Srednjem istoku zahtijevaju izbor kandidata koji će kao predsjednik države, suosjećajući sa svojim narodom, u dogovoru s predsjednikom vlade znati riješiti domaće probleme, a kroz suradnju s članicama Europske unije i NATO-a međunarodne probleme.

Upitajmo se tko je takav kandidat? Mogu li to biti kandidati koje imenuju i postavljaju oni koji su najodgovorniji za postojeće probleme, a sami ih ne znaju ili ne mogu riješiti? Ako usporedimo sadašnje predsjedničke kandidate, njihove karakteristike, osobnu i obiteljsku prošlost, političku i intelektualnu spremnost, vidjet ćemo da je Tomislav Jonjić iznad svih drugih i da je njegov dosadašnji politički i profesionalni rad garancija dobroga hrvatskog vođe i budućega predsjednika.

Tko je Tomislav Jonjić?

Tomislav Jonjić je Hrvat, katolik, hrvatski branitelj, odvjetnik, doktor povijesti, diplomat i pisac. Rođen je 19. svibnja 1965. u Imotskom. Roditelji su mu bili politički zatvorenici u Titovoj Jugoslaviji, otac na Golom otoku, a majka na Sv. Grguru. Osnovnu školu polazio je na području Imotske krajine, a srednju je završio godine 1983. u Imotskom. U najranijim godinama shvatio je važnost vjere, obitelji i suverene hrvatske države i zato je stalno bio pod budnim okom jugoslavenskog režima. Studirao je od listopada 1984. do lipnja 1988. godine, kada je diplomirao, a u lipnju 2015. doktorirao je suvremenu povijest. Nikad nije bio član Komunističke partije.

Objavio je više knjiga, od kojih su četiri znanstvene monografije, te uredio petnaestak knjiga drugih autora. Objavio je više od pedeset znanstvenih i stručnih članaka iz područja hrvatske povijesti 19. i 20. stoljeća, prava, književnosti i sociologije, te više znanstveno-popularnih tekstova.

Član je uredništva više političkih i stručnih časopisa, a od siječnja 1997. do danas urednik je Političkog zatvorenika, časopisa koji izdaje Hrvatsko društvo političkih zatvorenika. Redovni je član Matice hrvatske i član Hrvatske odvjetničke komore. U svibnju ove godine najavio je kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Za razliku od drugih predsjedničkih kandidata, Zorana Milanovića, Dragana Primorca, Marije Selak Raspudić i Ivane Kekin, Jonjiću se onemogućava svaki javni nastup na hrvatskoj televiziji i u mainstream-medijama. Zašto? Vjerojatno zato što nekim gospodarima televizije i vlasnicima medija nije u interesu da hrvatski intelektualac poput Jonjića javno ističe i brani interese hrvatskog naroda, posebno interese Hrvata u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Tomislav Jonjić cijeli je svoj život bio za suverenu i slobodnu državu Hrvatsku. Protivi se svakom uključivanju Hrvatske u bilo koju državnu zajednicu. Posjeduje intelektualne i političke sposobnosti i znanje za ispravno upravljanje državom. Spreman je na suradnju koja teži ostvarenju narodnih i državnih interesa. Osjetljiv je za tuđe potrebe.

Njegove su ljudske karakteristike poštenje, integritet, umjerenost, pravda, odgovornost, hrabrost i poticaj.

U svom javnom djelovanju Jonjić je proaktivan i optimističan. Vjeruje u sebe i u svoj narod. Ima osjećaj dužnosti prema drugima i predanost održavanju pozitivnih društvenih vrijednosti.

Hrvatice i Hrvati, pridružite nam se i glasujte za pravog predsjedničkog kandidata, dr. Tomislava Jonjića!

Vaši,

Neda Šarić, Šime Letina, Marko Špiranović, Ivan Katić, Slavko Katić, Jure Kaužljar, Petar Ivčec, Damir Radoš, Božo Baćak, Ivan Skenderović, Pero Galić, Pero Dugandžić, Ivan Barić, Ivan Slobodan Grbavac, Josip Stipić, Ivan Jakić, Tomislav Frković, Jure Dragičević, Mirko Hasenay, Dubravka Jurun i Anton Bruketa

Povezano:

Ogledi iz prošlosti/Ivan Oršanić: Vizija slobode (cijela knjiga u pdf-u)

Hrvatsko nebo