Featured Video Play Icon

NETANYAHU U KONGRESU SAD: Gaza će biti demilitarizirana i deradikalizirana, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno, prosvjednici su korisni idioti Teherana

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se članovima američkog Kongresa. Rekao je kako je uvjeren da će napori da se osigura oslobađanje talaca u Gazi uspjeti.

– Dok razgovaramo, aktivno smo uključeni u intenzivne napore da osiguramo njihovo oslobađanje (talaca). Uvjeren sam da ti napori mogu uspjeti, rekao je nakon što je pozdravljen ovacijama.

Deseci demokratskih zastupnika nisu željeli slušati njegov govor, izražavajući užasnutost tisućama civilnih smrti i humanitarnom krizom izazvanom izraelskom kampanjom u palestinskoj enklavi Gazi kojom vlada Hamas.

– Amerika i Izrael moraju stajati zajedno, rekao je Netanyahu na početku svog govora, nakon što je ušao uz buran pljesak i povike republikanaca i prigušeniji prijem od demokrata.

– Jer kada smo zajedno, događa se nešto vrlo jednostavno: mi pobjeđujemo, oni gube., rekao je Netanyahu.

Netanyahu je pohvalio izraelsku vojsku i osudio napad Hamasa, u primjedbama pozdravljenim ovacijama i klicanjem republikanaca, dok su mnogi demokrati – koji su kritizirali veliki broj žrtava i humanitarnu krizu u Gazi – mirno sjedili.

Foto: Reuters

Netanyahu je antiratne prosvjednike u Washingtonu odbacio kao “anti-izraelske”, rekavši da ih financira tradicionalni neprijatelj Izraela Iran i optužujući ih da su “korisni idioti” za Teheran. Za izvješća o gladi u Gazi okrivio je Hamas.

Izraelski premijer rekao je da će Izrael postići “potpunu pobjedu” i da se neće zadovoljiti s “ništa manje”.

– Potpuna pobjeda znači da će se Izrael boriti sve dok ne uništi Hamasovu vojnu sposobnost, okonča njegovu vladavinu u Gazi i vrati sve taoce kući, rekao je.

Zatim se osvrnuo na poslijeratnu Gazu. Rekao je kako bi se “nova Gaza mogla pojaviti” dan nakon što je Hamas poražen.

Istaknuo je da je njegova vizija za poslijeratnu Gazu “demilitarizirana i deradikalizirana Gaza”.

– Izrael ne nastoji naseliti Gazu. Ali u doglednoj budućnosti, moramo zadržati glavnu sigurnosnu kontrolu kako bismo spriječili ponovno oživljavanje terora, kako bismo osigurali da Gaza više nikada ne predstavlja prijetnju Izraelu, istaknuo je Netanyahu.

Dodao je kako Gaza treba imati civilnu upravu “koju vode Palestinci koji ne žele uništiti Izrael” i da se nova generacija Palestinaca “više ne smije učiti da mrzi Židove”.

Netanyahu je zahvalio SAD na potpori Izraelu.

– Zahvaljujem predsjedniku Joe Bidenu na njegovoj srdačnoj podršci Izraelu nakon divljačkog napada 7. listopada, na njegovim neumornim naporima u ime talaca, kao i za njegove napore prema obiteljima talaca, rekao je, te dodao:

– Zajedno ćemo osigurati briljantnu budućnost za obje naše nacije, rekao je, što je izazvalo ovacije zastupnika.

Svoj govor je završio riječima: “Neka Bog blagoslovi Izrael, neka Bog blagoslovi Ameriku i neka Bog blagoslovi veliki savez između Izraela i Amerike zauvijek.”

Tisuće prosvjednika uoči Netanyahuovog obraćanja

Tisuće prosvjednika izašle su na obližnje ulice uz najjače mjere sigurnosti od napada 6. siječnja 2021. Zgrada Capitola bila je okružena visokom ogradom, uz veliku prisutnost policije.

Prije nego je izraelski premijer počeo svoj govor, policija je izvijestila je da su neki od prosvjeda postali nasilni, zbog čega su upotrijebili papreni sprej.

Propalestinske skupine i sveučilišni studenti mjesecima su prosvjedovali u SAD protiv izraelske ofenzive u Gazi, enklavi kojom upravlja Hamas, gdje su zdravstvene vlasti kažu da je ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca i da je gotovo svih 2,3 milijuna ljudi raseljeno.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo