KORIDOR VC Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH, projekt “težak” blizu milijardu i 100 milijuna KM

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Natječajna procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj počela je u rujnu 2022., a još nije završena.

– Uzimajući u obzir složenost i zahtjevnost navedene dionice za izgradnju, natječajni proces za odabir izvođača radova na predmetnoj dionici je u drugoj završnoj fazi tenderiranja. Sam tijek natječajnog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usuglašen je i odobren od Banke. Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je prosinac 2024. godine – rekli su iz Autocesta FBiH za Avaz.

Prema ranijim navodima iz Autocesta FBiH, ovo će biti najskuplji projekt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 milijuna KM. Cijela Dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever bit će duža od 10 kilometara, a sama dužina desne tunelske cijevi je 10.165 metara, dok će lijeva biti pet metara kraća. To će biti najveći tunel u BiH, a deveti u cijeloj Europi.

Iz Autocesta FBiH naglašavaju da će se tunel graditi uz poštivanje svih sigurnosnih standarda, propisanih Direktivom EU, odnosno s većim profilom i pregradama.

– Ključna nepoznanica i najveći rizik pri gradnji tunela jesu stvarni uvjeti geološke sredine u kojoj se probija tunel, koji se ni s obimnim i skupim prethodnim geološkim istraživanjima ne mogu adekvatno i sveobuhvatno unaprijed definirati i tako smanjiti rizik, tzv. nepredvidljivih fizičkih uvjeta – naglašavaju iz Autocesta FBiH.

Iako je kao rok za izbor izvođača izabran prosinac ove godine, oni naglašavaju kako su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o tijeku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JPAC nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, nego provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.

– Ako dođe do pomjeranja rokova, isto će biti usuglašeno i odobreno od Banke, vodećeg IFI-a na predmetnoj dionici – naveli su iz Autocesta.

Prema ranijim navodima, za izgradnju ove dionice prijavilo se osam kompanija, ali dvije su odmah eliminirane jer nisu ispunjavale uvjete, a, prema neslužbenim navodima, kasnije su još tri prekrižene. Na odobrenje EBRD-u poslane su kompanije „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcij „DL Limak Joint Adventure“. Izbor kompanije bit će poznat nakon što EBRD dostavi izvješće.

Nedavno je v.d. direktora Autocesta FBiH Denis Lasić Autocesta FBiH potpisao s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naesl (Naessl) ugovor o grantu vrijedan 3,5 milijuna eura kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo