Nova crnogorska vlada s četničkim vojvodom „omča o vratu građanskoj Crnoj Gori“; čeka izbore u SAD-u „da krene u pripajanje Crne Gore Srbiji“?

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

Skupština Crne Gore u utorak je, glasovima 53 zastupnika i bez nazočnosti opozicije, izabrala nove ministre u izmijenjenoj Vladi Milojka Spajića, koja sad ima čak 26 ministarstava i sedam potpredsjednika vlade. Nove su sastavnice vlade koalicija „Za budućnost Crne Gore“ i Bošnjačka stranka. U vladu je za potpredsjednika za nacionalnu sigurnost i obranu, ali bez ministarske lisnice, bio predložen i dosadašnji predsjednik Narodne skupštine, četnički vojvoda Andrija Mandić, predsjednik stranke „Nova srpska demokracija“, i njegov najbliži partner iz koalicije Milan Knežević, koji kao i Mandić otvoreno zastupa velikosrpsku i prorusku političku orijentaciju, ali su oni odbili ući, prepustivši svoja mjesta dvoje drugih iz svojih stranaka. Mandić je ostao predsjednik Narodne skupštine, ali i neformalni kontrolor, a možda i “siva eminencija” čitave Spajićeve vlade, koja se nastoji i dalje prikazivati kao “proeuropska”.

Čelnici članica proruske i prosrpske koalicije „Za budućnost Crne Gore“, osim što podupiru ruskog predsjednika Vladimira Putina, imaju bliske političke odnose s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Miloradom Dodikom. Njihova koalicija dobila je tri ministarska i dva potpredsjednička mjesta. Bošnjačka stranka dobila je pet ministarskih i jedno potpredsjedničko mjesto.

Vlada male Crne Gore s najviše članova na svijetu: „omča o vratu građanskoj Crnoj Gori“!

Gotovo sve nove ministre poduprla su 53 zastupnika od ukupno 81, koliko ih ima u crnogorskom parlamentu. Oporba je napustila plenarnu dvoranu prije glasovanja. Vlada broji ukupno 32 člana, što ju čini najbrojnijom u povijesti parlamentarizma Crne Gore, države s 630.000 stanovnika, i vjerojatno s najviše članova na svijetu.

„Preoblikovana vlada jest protucrnogorska, omča o vratu građanskoj Crnoj Gori, njezin pravi šef jest Andrija Mandić, njome se upravlja iz Moskve i Beograda, Bošnjačka stranke je ulaskom s Demokratskom frontom (DF) [političkom koalicijom kojoj je na čelu A. Mandić] u vladu odustala od principa, a ovoliki broj ministarstava nema ni Kina“ – poručeno je iz opozicionih klupa, izvijestio je podgorički dnevnik Pobjeda. Najoštrije kritike dolazile su iz redova bivše vladajuće Demorakratske partije socijalista (DPS), kojoj je tri desetljeća na čelu bio donedavni predsjednik države i vladajuće stranke Milo Đukanović.

Predsjednik vlade Milojko Spajić, iz stranke koja se zove „Pokret Europa sad“ (PES), rekao da naprotiv da je nova većina „odraz pomirenja“ i jamac da će Crna Gora biti stabilna i moći se fokusirati na europske integracije, vladavinu prava i standard građana.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić izjavio je pak da je „od svih vlada koje su u Crnoj Gori birane, na ovu najponosniji“.

Veleposlanstvo SAD-a zabrinuto zbog ulaska nekih stranaka u vladu

Novi sastav vlade predložen je, o njemu se raspravljalo te je izglasovan uvjerljivom većinom pod točkom dnevnog reda „izbor i imenovanja“. To su u opoziciji zamjerili, tvrdeći da to nije u skladu s poslovnikom, a pisani materijal bio im je dostavljen tek uoči sjednice, umjesto tri dana prije toga, kako propisuje poslovnik. Predsjednik i članovi vlade tijekom većeg dijela rasprave o toj točki, iako se o njima formalno odlučuje, nisu bili u skupštinskoj Sali.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici iskazalo je u utorak zabrinutost zbog, kako su priopćili, uključivanja u crnogorsku vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama EU-a Ruskoj Federaciji.

Iz američkog veleposlanstva priopćili su za Radio Slobodna Europa da podupiru vladu posvećenu pristupanju Europskoj uniji, poštovanju euroatlantskih vrijednosti i punom sudjelovanju u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore, ali su i dodali: “Zabrinuti smo zbog uključivanja u crnogorski vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama EU Rusiji i čiji su postupci u izravnoj suprotnosti s načelom dobrosusjedskih odnosa.”

Milorad Popović: „Između Mandićeve četničke stranke i Spajićeve Europa sad u biti nema razlike“,

„Crna Gora po mnogočem je mala ili balkanska Ukrajina. U nekim segmentima slična Bjelorusiji. No mi smo ispod radara europske javnosti, pa čak i Hrvatske, koja nam je prvi susjed i koja u Crnoj Gori ima svoju manjinsku zajednicu“, upozorio je u televizijskom razgovoru „Briefing“ poznati književnik, predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović. Ustvrdio je da je i dopisnik Hine iz Crne Gore jedan od beogradskih, velikosrpskih propagandista.

Popović je, kao je njegove izjave citirao zagrebački Jutarnji list, nadalje ustvrdio da „između Mandićeve četničke stranke i Spajićeve Europa sad u biti nema razlike“. Prvi otvoreno pokazuju velikosrpstvo, dok se „drugi pokušavaju Europskoj uniji prikazati kao proeuropski i  pronatoovski jer je Crna Gora ekonomski pred bankrotom i treba joj novac.“

Rezolucija o Jasenovcu – udovoljenje Vučiću

„Rezolucijom o Jasenovcu udovoljili su Vučiću da relativiziraju UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici i da dovedu u pitanje integraciju Crne Gore u europske tijekove jer je interes Srbije da Crna Gora ne uđe u EU, da bude disfunkcionalna kako bi bila lakši plijen za novi plan pripajanja Srbiji“, nastavio je Popović. Po njegovu sudu, „postoji i širi plan iza kojeg stoji Moskva o mijenjanju granica, po kojem bi veći dio Crne Gore pripao Srbiji, a dvije-tri općine Albaniji. U tom bi paketu došla i podjela Makedonije i Bosne i Hercegovine. Članstvo Crne Gore u NATO-u velikosrbima otežava posao jer da nismo u NATO-u, već bi javno krenuli u pripajanje. Hoće li im se planovi ostvariti, ovisi o mnogo toga, poput okončanja rata u Ukrajini i ishoda izbora u Americi.

Naslovni foto: Andrija Mandić (lijevo), novi potpresjednik, i Milojko Spajić, stari-novi predsjednik vlade

Povezano:

Z. Gavran: Treba li Hrvatska zaustaviti Crnu Goru i Srbiju na putu prema EU-u?!

Hrvatsko nebo