Otkriveno koja su imena HDZ-ovci ispitivali u anketama za predsjedničkog kandidata

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

U HDZ-u s imenom svog kandidata planiraju izaći vjerojatno do proslave Oluje 5. kolovoza, a moguće i ranije, do Sinjske alke koja se održava 2. i 3. kolovoza, jer su ti dani idealni za promociju novog kandidata, piše Novi list, dodajući da je cilj da taj kandidat može okupiti cijelu vladajuću većinu.

Prema dostupnim informacijama, u anketi koju je HDZ proveo kako bi utvrdio rejting svojih potencijalnih kandidata za predsjednika države, prvi je po rejtingu dr. Dragan Primorac, slijedi ministar obrane Ivan Anušić, a potom i ostali, od pisca Mire Gavrana nadalje, javlja danas Novi list.

Cilj je vladajuće stranke da to bude kandidat koji može uz sebe okupiti cijelu vladajuću većinu – dakle, i Domovinski pokret i ostale partnere poput HSLS-a, HNS-a i drugih.

Stoga se pretpostavlja da će to biti nadstranački, odnosno vanstranački kandidat, te je stoga u anketi i ispitivan rejting nestranačkih ljudi poput Dragana Primorca, Mire Gavrana ili Zlatka Mateše. DP nije spreman dati podršku nekome od prononsiranih HDZ-ovih ljudi, ali kandidat koji bi bio “kišobran” za širu priču, bio bi im prihvatljiv.

Za HDZ je bitno da se u prvom krugu glasovi birača na desnom centru ne rasipaju na više kandidata, kao što je bio slučaj na prošlim izborima kad je Kolinda Grabar Kitarović u prvom krugu dobila 26 posto glasova, a Miroslav Škoro 24 posto. Zoran Milanović je u prvom krugu dobio tek tri posto glasova više od tadašnje predsjednice, odnosno 29 posto, no s obzirom da u drugom krugu Škoro nije podržao Kolindu, ona je na kraju izgubila, podsjeća Novi list.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo