Bećirović Scholzu ukazao na “opasne posljedice svesrpskog sabora”; Dodik: Gori od Bećirovića je onaj koji ga sluša

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da Denis Bećirović hoda po svijetu, zloupotrebljava funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i nastavlja širiti laži o Republici Srpskoj, a oni koji slušaju te njegove gluposti postali su gori od njega, ne pitajući ga ni za legitimitet, ni može li on uopće iznositi bilo kakve stavove u ime “državne zajednice” BiH, sastavljene od dva ravnopravna entiteta.

“Oni koji slušaju Bećirovićeve baljezgarije, ruše BiH više i od njega samog, a upravo je Olaf Scholz jedan od onih koji je najveći rušitelj daytonske BiH”, istaknuo je predsjednik RS za Srnu upitan da prokomentira susret Bećirovića s njemačkim kancelarom Scholzom u Londonu.

Predsjednik RS je naglasio da je više i pticama na grani poznato da bošnjački političari, iz bilo koje partije da dolaze, nastavljaju politiku Alije Izetbegovića i pokušavaju privatizirati BiH, a time ustvari samo doprinose rušenju daytonske BiH i Dejtonskog sporazuma.

“Denis Bećirović nema nikakvu ulogu u BiH, a pogotovo ne da priča u njeno ime. On kao član i, trenutno, predsjedavajući Predsjedništva može iznositi samo stavove koji su usuglašeni na razini Predsjedništva, a inače ima samo tehničku dužnost organizirati sastanke i obavljati protokolarne aktivnosti. Sve ostalo što se tiče državne zajednice BiH, može govoriti samo na osnovu usuglašenog stava tri člana Predsjedništva”, rekao je Dodik i poručio da bi i on i oni koji slušaju njegova lupetanja kao prvo trebali pročitati Daytonski sporazum.

Dodik je rekao da je svaki komentar na Bećirovića, inače, ostrašćenog srbomrsca, suvišan jer je on jedan od onih tipova koji je umislio da je BiH njegova prćija.

Podsjetimo Bećirović je danas razgovarao je s njemačkim kancelarom Scholzom u okviru summita Europske političke zajednice koji se održava u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bećirović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, ukazao na “antidaytonsko i antiustavno djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, kao i sve otvorenijem uplitanju Republike Srbije u unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini”.

Posebno je istakao opasnost mogućih posljedica Deklaracije s tzv. “Svesrpskog sabora” koja, kako je rekao, može, ako dođe do provedbe pojedinih njenih zaključaka, ugroziti i međunarodno i nacionalno pravo Bosne i Hercegovine, kao i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Tijekom razgovora kancelar Scholz je, kako je priopćeno iz Bećirevićevog ureda, potvrdio je “snažnu podršku neozavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma”.

Naglasio je da će Njemačka ostati snažan ekonomski i politički partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvoja.

Tijekom razgovora je izrazio zahvalnost za angažman SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, koji podrazumijeva podržavanje punopravne EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te ekonomski i infrastrukturni razvoj cijele regije i unapređenje sveobuhvatne suradnje između zemalja regije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo