Još jedna  sudska pobjeda Bidenova izazivača/Sutkinja iz Floride odbacila optužnicu protiv Trumpa zbog nepropisnog skladištenja povjerljivih dokumenata

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Sutkinja federalnog suda Floride odbacila je danas optužnicu protiv Donalda Trumpa u kaznenom slučaju koji se odnosi na njegovo nepropisno skladištenje povjerljivih vladinih dokumenata na njegovu imanju u Mar-a-Lagu nakon što je napustio dužnost. Sutkinja Eileen Cannon iz Floride, koju je svojedobno nominirao Trump, presudila je da je posebni državni odvjetnik Jack Smith nezakonito imenovan na to mjesto i da nije imao pravo tužiti Trumpa.

To je još jedna velika pravna pobjeda za Trumpa, nakon presude Vrhovnog suda od 1. srpnja kojom je utvrđeno da bivši predsjednik uživa imunitet od kaznenog progona za brojne radnje koje je poduzeo dok je bio na dužnosti.

Državno odvjetništvo vjerojatno će se žaliti na tu presudu. U drugim slučajevima, sudovi su često podupirali pravo Ministarstva pravosuđa da imenuje posebne državne odvjetnike za provođenje određenih politički osjetljivih istraga. Smith tuži Trumpa saveznom sudu u Washingtonu i zbog pokušaja poništavanja izbora 2020., ali njegovi odvjetnici nisu podnijeli sličnu prijavu protiv posebnog državnog odvjetnika u tom slučaju.

Trump je u ponedjeljak pozvao na odbacivanje svih sudskih postupaka protiv njega. „Odbacivanje nezakonite optužnice na Floridi trebao bi biti samo prvi korak, nakon čega će brzo uslijediti odbacivanje svih lova na vještice“, napisao je on na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Trumpovi odvjetnici osporili su pravne ovlasti odluke ministra pravosuđa Merricka Garlanda iz 2022. da imenuje Smitha da vodi istrage protiv Trumpa. Tvrde da je imenovanjem prekršen Ustav jer njegov ured nije uspostavio Kongres, a njegovo imenovanje nije potvrdio Senat.

Presuda je posljednja i najznačajnija u nizu odluka sutkinje Cannon u prilog Trumpovoj obrani. Prethodno je odgodila suđenje na neodređeno vrijeme dok je razmatrala niz pravnih žalbi koje je podnio Trumpov tim. Konzervativni sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas također je dao zamah Trumpovu osporavanju legitimiteta posebnog tužitelja, navodi Glas Amerike. U mišljenju koje se slaže s odlukom tog suda da Trumpu odobri široki imunitet, Thomas je doveo u pitanje zakonitost Smithova imenovanja.

 

Hrvatsko nebo