Orban i Trump razgovarali o postizanju mira u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban susreo se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nedugo nakon što je sudjelovao na summitu NATO-a u Washingtonu.

Viktor Orban podijelio je fotografiju njihova susreta u Trumpovu odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi na platformi X uz opis: “Mirovna misija 5.0 (…) Razgovarali smo o načinima kako postignuti #mir. Dobra vijest dana: on će to riješiti!”.

Orban je u dobrim odnosima s Trumpom od njegove pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. Posljednji su se put sastali u ožujku, nakon čega je Orban nazvao Trumpa “predsjednikom mira”, a Trump Orbana “fantastičnim vođom”.

Trumpu je cilj vratiti Bijelu kuću Republikanskoj stranci na izborima u studenom i zamijeniti predsjednika Joea Bidena za kojega se očekuje da će biti demokratski kandidat.

Danima uoči summita NATO-a održanog u Washingtonu ovog tjedna, Orban je dospio na naslovnice zbog iznenadnih posjeta Rusiji, Ukrajini i Kini, a ta putovanja opisao je kao svoju “mirovnu misiju”.

Putovanje u Moskvu, koje se dogodilo nakon što je Mađarska u srpnju preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, izazvalo je bijes Orbanovih saveznika u EU-u i NATO-u.

Zabrinutost u Europi i SAD-u zbog Orbanova posjeta Kini

Nekoliko dužnosnika EU-a, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, poslije je istaknulo da mađarski čelnik nije imao službeni mandat EU-a za pregovore s Rusijom.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je predstavljao Orbana na završetku summita NATO-a jer je mađarski premijer ranije otišao na Floridu, izazvao je pomutnju jer je optužio partnere u NATO-u za dvostruke standarde i neuspjeh u suočavanju s ratom Rusije protiv Ukrajine.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo