Biden nominirao Douglasa Jonesa za novog američkog veleposlanika za Bosnu i Hercegovinu

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Američki predsjednik Joseph Biden nominirao je Douglasa Jonesa za novog veleposlanika SAD u Bosni i Hercegovini. Njegovo imenovanje treba potvrditi gornji dom američkog Kongresa- Senat.

– Čestitamo Dagu Jonsu! Zajedno smo došli u američki diplomatski kor i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine. Poznaje zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, a ako ga potvrdi Senat, bit će izvanredan američki veleposlanik (u BiH) – objavio je na X-u odlazeći veleposlanik SAD Michael Murphy.

Douglasa Jones je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja u rujnu 2021.

On nadgleda europsku sigurnost, uključujući NATO, OESS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Europu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku sigurnost.

Od kolovoza 2018. do rujna 2021. godine.je služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije SAD pri NATO-u.

Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim veleposlanstvima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Ureda za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom tajništvu, direktora za NATO i Zapadnu Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, kao i člana američkog izaslanstva u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U inozemstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu u Afganistanu, i u američkim veleposlanstvima u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

Ima diplome osnovnih studija s Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa sveučilišta Prinston, objavila je Bijela kuća.

Podsjetimo, Michael Murphy je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini od 18. prosinca 2021. godine.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo