BUNOZA Podržane izmjene Zakona o VSTV-u

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza izjavio je da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici podržalo izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH).

– Tim izmjenama zapravo prolongiramo rok za formiranje odjela koji bi trebao provjeravati izvešća o imovini na način da bi taj odjel trebao biti formiran do 28.2.2025, odnosno od 28.2.2025. godine trebao bi biti u funkciji – izjavio je Bunoza novinarima nakon sjednice.

Naveo je, kako prenosi Fena, da je usvojenim izmjenama regulirano da u međuvremenu svi imenovani nositelji pravosudnih funkcija mogu preuzeti svoje funkcije. To je, kako je istakao Bunoza, jedino logično rješenje da ne postoji nikakav zastoj u radu našeg pravosuđa.

Podsjetio je da je ranijom odlukom bilo je predviđeno da taj odjel bude u funkciji od ožujka ove godine, ali da se to nije moglo dogoditi zbog toga što nije bio usvojen proračun institucija BiH.

Kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH, Bunoza je naveo da su doneseni neki zakoni koji se nisu mogli donijeti više od deset godina, te podsjetio na riječi predsjednice Europske komisije koja je ranije rekla da je u jednoj godini doneseno više europskih zakona nego za proteklih deset godina.

– Mogli smo usvojiti zakon o Sudu BiH i ja ne vidim razlog zašto se to nije dogodilo. Trenutno radimo na cjelokupnom zakonu o VSTS-u i imamo na e-konsultacijama zakon o upravnom postupku gdje uvodimo digitalizaciju na razini BiH – naveo je Bunoza, te dodao da bi usvajanje zakona o zaštiti osobnih podataka bio veliki uspjeh za BiH.

Bunoza je potvrdio da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti na području Bosne i Hercegovine.

– Za sve odluke, potreban je konsenzus. Meni je doista žao što ta odluka nije podržana – rekao je Bunoza.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo