Počinje summit NATO-a: Stoltenberg predaje dužnost Rutteu

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

U Washingtonu počinje trodnevni NATO summit. Prvog se dana održava proslavu 75. obljetnice Saveza, a domaćin svečanosti američki je predsjednik Joe Biden. Daljnja potpora Ukrajini u obrani od ruske invazije, jačanje savezništva i obrane članica u trenutku kada se Savez suočava s ratom u Europi i nekoliko globalnih kriza, te snaženje globalnih partnerstva, glavne su teme summita.

Na sastanku na vrhu NATO-a sudjeluje predsjednik Zoran Milanović, ministri obrane i vanjskih i europskih poslova, Ivan Anušić i Gordan Grlić Radman. Istodobno se u američkom Kongresu održava Parlamentarni summit NATO-a na kojem danas ispred Hrvatske govori predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Stoltenberg predaje dužnost Rutteu

Osnivanje NATO-a pokrenuto je upravo u Washingtonu 4. travnja 1949., a Hrvatska je u njega ušla 2009. te je ove godine obilježila 15 godina članstva.

Na skupu u Washingtonu dosadašnji glavni tajnik Jens Stoltenberg predat će tu dužnost bivšem nizozemskom premijeru Marku Rutteu.

Norvežanin je najavio da će sastanak na vrhu imati tri glavne teme – jačanje obrane i otpornosti Saveza, podrška Ukrajini u obrani protiv ruske agresije te jačanje globalnog partnerstva NATO-a s državama Indopacifika. U sklopu skupa predviđen je redoviti sastanak članica s državama partnerima iz Azije i Pacifika – Japanom, Australijom, Južnom Korejom i Novim Zelandom, kao i s predstavnicima Europske unije, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo