Olimpijski kvalifikacijski turnir: Polufinala u brojkama

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Hrvatska igra svoje četvrto polufinale na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima, a do sada je u tom stadiju natjecanja upisala dvije pobjede (2008. i 2016.) i poraz 2021. protiv Njemačke u Splitu.

2008. godine Hrvatska je Olimpijski kvalifikacijski turnir igrala, kao i danas, u Grčkoj i odnijela pobjedu protiv Njemačke, no tada je pobjeda u polufinalu ujedno značila i prolazak na Olimpijske igre. Format natjecanja bio je drugačiji, natjecalo se samo 12 ekipa, a tri su prolazile dalje. 2016. godine Hrvatska je u polufinalu u Torinu izbacila Grčku, a potom u finalu i samog domaćina Italiju i otišla na Igre u Rio.

Protivnik Hrvatske u današnjem polufinalu Dominikanska Republika igra svoje treće polufinale Olimpijskih kvalifikacijskih turnira, a svako je polufinale do sada izgubila – 2012. protiv Litve i 2021. protiv Italije.

Ipak, valja istaknuti i kako je Hrvatska na FIBA svjetskoj ljestvici 30. u poretku zemalja, a Dominikanska Republika 19. No, teško je uspoređivati kvalitetu svakog pojedinačnog kontinentalnog prvenstva.

Dakle, 2008. godine Hrvatska je prošla do Olimpijskih igara, a u sljedećem izdanju 2012. nije uspjela ni zaigrati. 2016. godine Hrvatska se odvela na OI u Rio de Janeiro, dok joj to kao domaćinu 2021. u Splitu nije uspjelo. Ostavljamo čitatelju da slijedi mogući uzorak…

I zanimljiv statistički podatak: Ivica Zubac je jedini igrač u novom formatu ovog natjecanja koji se igra od 2021. godine koji je kombinirano uspio postići više od 25 poena i više od 15 skokova na utakmici. Ivica je protiv Novog Zelanda, naime, upisao 29 poena i 16 skokova.

 

hks-cbf.hr / Hrvatsko nebo