EU i SAD traže od Srbije da se distancira od Rusije

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Europska unija (EU) ponovno je danas pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, nakon što je Beograd ugostio zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandra Gruška, prenio je Radio Slobodna Europa (RSE).

 “Europska unija bila je kristalno prozirna s našim partnerima: odnosi s Rusijom ne mogu biti normalni uz neizazvani i neopravdani agresorski rat Rusije protiv Ukrajine”, rekao je glasnogovornik EU-a u izjavi za RSE.

Dodao je da Vijeće EU-a prepoznaje humanitarnu i drugu pomoć Srbije Ukrajini, ali i očekuje da se Srbija, kao zemlja kandidatica za članstvo u EU, uskladi s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

U odgovoru na upit RSE-a, američki State Department naveo je da Sjedinjene Države “ne vjeruju da je bilo koja zemlja trebala dati Rusiji platformu za promicanje svog agresorskog rata protiv Ukrajine”.

“Zemlje Zapadnog Balkana, kao i cijela Europa, imaju duboke uloge u ishodu ruskog rata protiv Ukrajine, koji prijeti temeljima uspostavljenog međunarodnog poretka i sigurnosti. Zato je ključno da nastavimo biti zajedno suočeni s agresijom Rusije”, naveo je State Department.

SAD su pohvalile dosadašnju podršku Srbije Ukrajini.

Gruško se danas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je na svom profilu na Instagramu napisao da su imali “dobar razgovor”, i to o “ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Ruske Federacije, i ocijenili ih vrlo dobrima”.

Gruško se sastao i s ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem, a dan prije toga s potpredsjednikom Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem.

Imao je i sastanke s potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vulinom i ministrom Nenadom Popovićem; ova dvojica na popisu su američkih sankcija zbog bliskih veza s Kremljom.

 

RSE/Hrvatsko nebo

Odgovori