Featured Video Play Icon

Nastavak „svesrpskog sabora“ planiraju za 12. srpnja u Crnoj Gori?

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Iz Srbije uz pomoć svojih ovdašnjih konfidenata planiraju za 12. srpnja – na pravoslavni blagdan Petrovdan (hrvatski: Petrovo) – svojevrstan nastavak „svesrpskog sabora” („Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“), koji je 8. lipnja održan u Beograd, doznaje crnogorski portal „Antena M“. Novi, modificirani skup održao bi se u Crnoj Gori, vjerojatno u Podgorici, a izgledno je da će onamo doći Vučić i Dodik. Bilo bi to dan nakon obilježavanja novoproglašenog međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici (11. srpnja), koji Srbija i Republika Srpska “ne priznaju”, i dan uoči Dana ustanka naroda Crne Gore (13. srpnja).

Navodi se da bi do tog skupa došlo svega dan nakon što 11. srpnja bude obilježen, prvi put, Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., na temelju nedavno prihvaćene rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda – za koju je glasovala i Crna Gora.

Andrija Mandić, predsjednik Skupštine, kazao je na kraju jučerašnje parlamentarne rasprave o rezoluciji o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu, a koja je za jedan od ciljeva imala umanjiti značenje UN-ove rezolucije u Srebrenici, sljedeće: „Ja bih posebno volio da moje sunarodnjake, posebno one najodgovornije, iz Beograda i Banje Luke, dočekamo za Petrovo u Crnoj Gori. Da se bratski pozdravimo i kažemo da smo mi jedan ozbiljan narod i da ova regija ima budućnost”, rekao je Mandić.

Mandić je danas u razgovoru za tamošnju televiziju najavio i vjerojatnu skoru rekonstrukciju crnogorske vlade, a odbacio je tvrdnje da je jučerašnja rezolucija donesena po direktivi A. Vučića.

„Antena M” doznaje da se okupljanje „najodgovornijih” Mandićevih sunarodnjaka iz Beograda i Banja Luke, koje bi trebalo da se održi u Podgorici — kreira uz asistenciju „Crkve Srbije“ (SPC). Naime, formalni povod bila bi hirotonija (ređenje polaganjem biskupovih ruku na ređenika) za episkopa Darka Đerkovića, alijas Pajsija. Njega su, također u Beogradu, na arhijerejskom (biskupskom) saboru 14. – 18. svibnja o.g. izabrali za episkopa dioklijskoga, tj. vikara (pomoćnika) Joanikiju Mićoviću. Mićović je od rujna 2021. nadbiskup i metropolit crnogorsko-primorske metropolije, koja je sastavni dio SPC-a.

Osim patrijarha Porfirija Perića, izvori na koje se poziva crnogorski portal ne isključuju da će „svesrpskom saboru” nazočiti i Aleksandar Vučić te Milorad Dodik. „Svi spomenuti – Vučić, Dodik, Mandić, Perić, Mićović… – osudili su rezoluciju UN o Srebrenici kao ’antisrpsku’“, podsjeća se u izvješću „Antene M“ te se dodaje: „Vučić, nakon jučerašnjeg skupštinskog prihvaćanja Mandićeve rezolucije o Jasenovcu, za koju malo tko ne vjeruje da ju je naručio posredstvom vođe Nove srpske demokratije [Andrije Mandića, predsjednika crnogorske Narodne skupštine, inače i četničkog vojvode] namješta sebi prigodu da u Crnoj Gori neposredno ’čestita’.“

Vučić je uoči jučerašnjeg glasovanja u crnogorskoj skupštini izjavio za srbijanskui TV „Pink“: „Ako donesu tu rezoluciju, čestitam im.”

Miloš Vučević, po Vučićevoj odluci aktualni predsjednik vlade Republike Srbije, boravio je dan prije donošenja rezolucija o Jasenovcu u Pljevljima. Ondje je bio dočekan od gradskog vodstva iz Mandićeve stranke i od predstavnika SPC-a.

 

Antena M/Hrvatsko nebo

Odgovori