Ruski hakeri tvrde da stoje iza napada na hrvatske institucije: “Prošlo je dosta vremena otkako nismo posjetili Hrvatsku”

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na hrvatske financijske institucije, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza, koji su se dogodili u srijedu. No, na popisu njihovih meta nije i KBC Zagreb koji je u četvrtak također bio meta kibernetičkog napada zbog čega su morali ugasiti svoje sustave i do normalizacije je došlo tek u petak ujutro. Napominjemo u ovom trenutku nema potvrde da su ruski hakeri uistinu odgovorni na napad.

“Prošlo je dosta vremena otkako nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo se “podsjetiti”, piše na Telegram profilu NoName057 objavljenom 26. srpnja u kojem tvrde kako su upravo oni odgovorni na hakerski napad na Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Zagrebačku burzu. Klinički bolnički centar Zagreb nije na popisu ruskih hakera i moguće je kako se nisu još pohvalili s time, jer se to dogodilo dan kasnije.

Napad na financijske institucije dogodio se u srijedu, 26. srpnja, a sve stranice su proradile do 20 sati tog dana. Napad je potvrdio i resorni ministar.

“Došlo je do kibernetičkog napada na dio državne informatičke infrastrukture. Uslijed toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Porezne uprave. Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice”, izjavio je u srijedu Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Ruska skupina uz objavljeni popis meta u RH napisala je ‘dead on ping‘ što znači da su pod hakerskim ‘DDoS napadom‘. piše Tportal.

Stručnjak za informacijske znanosti Gordan Akrap objasnio je za Hinu da su DDoS napadi jedan od najčešćih i najraširenijih napada.”To je skripta, kao virus. Kad ga pošaljete, zarazite veći broj računala koja se pokušavaju sva spojiti na tu web stranicu i tako zagušite promet i onemogućite njenu aktivnost”, objasnio je Akrap.

Kaže kako “ima načina da se spriječe ti napadi, a to se radi putem Cloudflarea, koji provjerava tko ste kada se pokušate spojiti na neku stranicu i tako sprječava tu vrstu napada. Ako je ovo istina, oni to nisu poštovali”, objasnio je. Cilj ovakvih napada je onemogućavanje pristupa korisnicima napadnutih stranica.

Napad na KBC Zagreb

Hakerski napad na KBC Zagreb izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu. U KBC-u Zagreb jučer su bili primorani isključiti sustave, no iz bolnice su poručili da ta situacija neće ugroziti bolesnike, da se pregledi obavljaju sporije, ali i da će svi pacijenti biti primljeni. Informatički sustavi KBC-a Zagreb proradili su u petak ujutro nakon što su otklonjene posljedice jučerašnjeg hakerskog napada, izvijestili su iz bolnice. Bolnički, laboratorijski i radiološki sustavi (BIS, LIS i RIS) ponovno su u funkciji, priopćio je KBC Zagreb.

“Proradilo je praktički sve, bit će još sitnih problema koji će se riješiti tijekom jutra, ali bolnica funkcionira normalno i mislim da malo lakše dišemo svi skupa”, rekao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”. Poručio je da sigurnost bolesnika nije bila ugrožena.

“Svi zahvati, kirurški zahvati koji su bili planirani za jučer, uredno su obavljeni, rekao je Novak, te dodao da će tako biti i danas. Zbog hakerskog napada u KBC-u Zagreb jučer su bili primorani isključiti sustave, no iz bolnice su poručili da ta situacija neće ugroziti bolesnike, da se pregledi obavljaju sporije, ali i da će svi pacijenti biti primljeni.

Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je izvijestilo da je policija po zaprimanju prijave o kibernetičkom napadu na informacijski sustav KBC-a Zagreb počela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti napada. No ističu da zbog tajnosti izvida nisu u mogućnosti otkriti više informacija.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori