Bošnjačka blokada Doma naroda dokaz da je koalicija u najozbiljnijoj krizi od dolaska na vlast u BiH

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Bošnjački izaslanici u državnom Domu naroda, neovisno o tome jesu li u vlasti ili pak oporbi, jučer su jedinstveno nastavili blokirati rad Doma, zbog čega puna tri mjeseca ta institucija ne djeluje, a opravdanje su pronašli u protivljenju Zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je predložila Srpska demokratska stranka, piše Večernji list BiH.

Čak i unatoč tome što se taj zakon posve sigurno ne može donijeti ni u Domu naroda, a kamoli u Zastupničkom domu jer će najmanje jedan podobni hrvatski izaslanik koji dolazi iz “građanskih” političkih opcija glasovati jednako kao i bošnjački Klub. Što znači da bi zakon bio osporen. Čak i u gornjem domu. Ovakav rasplet dolazi uoči sastanka koji je u ponedjeljak s čelnicima vladajućih stranaka na razini države sazvao čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović. Ovo međusobno zatezanje na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH upućuje na ozračje kakvo vlada među vladajućom koalicijom.

Loše ozračje vladajućih

Jučerašnja sjednica u biti nije ni održana. Zbog toga je predsjedatelj Dragan Čović zaključio da zbog blokade svih pet bošnjačkih izaslanika ne postoji kvorum te je, nakon jedne jednosatne stanke, odlučio prekinuti sjednicu. Ni nakon toga u dvoranu predviđenu za sjednice nisu došli Šefik Džaferović, Kemal Ademović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Safet Softić. U obraćanju zastupnicima Čović, koji je ranije ovog mjeseca preuzeo rotirajuće predsjedanje Domom naroda, rekao je kako blokada Bošnjaka “traje tri mjeseca” te nije siguran kako će to dalje ići. – Žao mi je što se nije uspjelo u ovom vremenu napraviti poticaj da kolege iz Kluba bošnjačkog naroda budu nazočni ovoj sjednici… Time ulazimo u blokadu bošnjačkoga Kluba koja traje već puna tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići – jedino je što je mogao konstatirati Čović nakon što se bošnjački zastupnici nisu pojavili. Iako se bez odluke u Domu naroda ne može donijeti ni jedan zakon na državnoj razini, predsjednik Kluba bošnjačkih zastupnika Šefik Džaferović kazao je kako oni od svojih stajališta ne odustaju. – Mi znamo što znači ne sudjelovati na sjednici Doma naroda, ali također znamo kakve opasnosti vrebaju BiH ako se raspravlja i, ne daj Bože, usvoji ovaj zakon koji je predložen – kazao je Džaferović novinarima, objašnjavajući kako će blokada trajati sve dok se sporni zakon ne povuče. No, takve tvrdnje zapravo su “šarena laža” jer se zakon ne može usvojiti u bilo kakvom obliku ako to ne žele bošnjački izaslanici, a posebice zbog toga što svaki zakon mora proći proceduru oba doma. Čak i unatoč tome, Ademović, koji je formalno dio većine, nije smio biti protiv većine u bošnjačkome Klubu i nazočiti sjednici kako ga njegovi nekadašnji kolege iz bloka SDFA ne bi prozvali izdajnikom. Čović je ipak najavio mogućnost održavanja hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ako bi proračun dobio “zeleno svjetlo” Vijeća ministara BiH. Pri tome je napomenuo kako treba završiti određene procedure prije usvajanja proračuna. – Ako bi se to dogodilo, onda bih sazvao sjednicu – naveo je Čović. Zahvalio je svima na dolasku te rekao da mu je žao što nije uspio “napraviti poticaj da kolege iz bošnjačkog naroda budu na ovoj sjednici”.

Priprema za izbore

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozvao je izaslanike Kluba bošnjačkoga naroda da smognu hrabrosti i prekinu blokadu rada Doma naroda koja utječe na rad drugih institucija također. – Znam da su neoprezno napustili sjednicu i da im sada treba hrabrosti da se vrate. Ohrabrujem ih i pozivam da nastavimo rad prekinute sjednice – rekao je Špirić, ističući da o izaslanicima Kluba bošnjačkoga naroda ovisi kako će to učiniti, kao i koliko će trajati blokada Doma naroda. Zakon o Ustavnom sudu BiH jedan je od onih čije su donošenje usuglasili dužnosnici HDZ-a BiH, SNSD-a i probošnjačke “trojke”, koju čine SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, prigodom potpisivanja sporazuma o koaliciji. No, što zbog pritisaka dijela međunarodne administracije i bošnjačke oporbe od toga se odustalo. Kao i od dogovorenih načela u Zakonu o sudovima BiH. Posljednja sjednica i međusobne nervozne poruke koje posljednjih tjedana upućuju stranački čelnici sugeriraju kako će ususret lokalnim izborima vladajuće bošnjačke, srpske i hrvatske stranke nastaviti podizati međunacionalne napetosti kao dio kampanje.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori