U spotu ministra Isaka spominju se armija, rat…, himne stranaka unose razdor

Vrijeme:4 min, 23 sec

 

UMJESTO POTICANJA DIJALOGA I SURADNJE, STRANKE OŽIVLJAVAJU STRAH I MRŽNJU

U spotu se Isak sa sinovima te ratnim bošnjačkim zapovjednicima Naserom Orićem i Seferom Halilovićem pojavljuje u nizu općina i gradova, uključujući i lokaciju Staroga mosta i Mostara.

Posljednja u nizu glazbenih uspješnica u Bosni i Hercegovini je ona stranke Rame Isaka, federalnog ministra unutarnjih poslova, koji na nacionalnoj emociji nastoji privući birače. Nije ta skladba ni blizu bosanskohercegovačkih izvođača koji su nedavno preplavili i na kraju suvereno osvojili natjecanje “Zvezde Granda”, piše Večernji list BiH.

U slučaju većine političkih stranaka riječ je o porukama iz spotova koji ne korespondiraju s realnošću i očekivanjima birača. No, mora se istodobno priznati kako postoje i čelnici stranaka, poput Milorada Dodika, koji imaju dobre glasne žice. I pri tome ne pjevaju hitove iz stranačkih kuhinja. Najnoviji hit koji je izazvao već dosta polemika je onaj izašao iz okrilja stranke prepoznate kroz njezina glavnog protagonista koji se dokazao u verbalnim okršajima sa srpskim političarima. “Šehidskom je krvlju plaćena, domovina borbom vraćena. Nismo se umorili, tek smo počeli, na jedno oko spavaju tvoji lavovi. Ponosno i hrabro poput ratnika, Grbavicom, Čaršijom do Vratnika. Sretna budi, zemljo, dok je sinova, naudit’ ti neće ruka zlotvora”, glasi ovaj uglazbljeni tekst.

SBB, NSRzB

U pitanju je stranka koja je dio vlasti u Federaciji BiH i za koju se nedavno pokušavala naći zamjena kako bi se dobila pristojna većina. No, nije se uspjela postići kemija sa strankom NES koja funkcionira na sličnoj nacionalnoj matrici ugroženosti Bosne i Bošnjaka, a koju najglasnije potiče oporbena koalicija SDFA. Upravo o tome govore stihovi himne stranke Snaga naroda objavljene uoči lokalnih izbora na kojima će ova stranka pod tim nazivom nastupiti na listopadskim izborima. “Ima dovoljno patriota, ne d’o Bog, ako se dogodi rat, da ovu državu možemo da branimo”. Tim je riječima zapravo počela himna istoimene stranke Snaga naroda. U tome se spotu Isak sa sinovima te ratnim bošnjačkim zapovjednicima Naserom Orićem i Seferom Halilovićem pojavljuje u nizu općina i gradova, uključujući i lokaciju Staroga mosta i Mostara. Upravo ga tu prate stihovi: “Mi smo glas iz zemlje predaka, spremna armija Rame Isaka”, nakon čega slijede i poruke: “Nismo se umorili, tek smo počeli, na jedno oko spavaju tvoji lavovi”. Očekivano, ovaj spot nije izazvao pretjerane emocije kod bošnjačkih birača, no zato jest reagiranja kod RS-ovskog pandana Nenada Nešića s kojim Isak redovito razmjenjuje medijsku topovsku vatru. Ministar sigurnosti BiH je u Isakovim riječima vidio prijetnju prema Srbima. “Koje su u ovom slučaju vidljive i jasno izrečene, a to je da ne postoji Republika Srpska i srpski narod na njezinu teritoriju”, rekao je Nešić. Nešić je Orića i Halilovića nazvao “statistima koji ništa ne vrijede”. A onda je pokazao “zavidnu” rimu. “TikTok Ramo nema svoju armiju”, poručio je Nešić. Nisu predizborni spotovi novost koju je donio Isak. Prije njega i njegove stranke stranački spot imale su gotovo sve stranke. No, angažirane riječi u nedavnoj budućnosti kroz videospotove predstavio je Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, kao i Narodna stranka Radom za boljitak. “Dobit ćemo svaku bitku. Svojim radom i s narodom. Mi idemo ka boljitku. K’o što sunce ide svodom”, stihovi su stranke “Boljitka” koja danas doslovno postoji tek na papiru. Treba reći kako svoje stranačke himne imaju i velike stranke koje su stupovi političkoga sustava Bosne i Hercegovine, odnosno triju naroda ove zemlje. Zanimljivo je kako je bilo regionalnih inicijativa, pa je tako i HDZ BiH dobio svoju pjesmu/himnu za lokalne izbore 2016. godine. Sam tekst poziva sve Hrvate da u što većem broju izađu na općinske izbore. Tako trebaju pokazati da su Hrvati dio BiH, da su sve to njihovi gradovi te da daju svoj glas stranci koja štiti njihov identitet. Taj je spot nastao u Zenici, a pjesma je intonirana premijerno na predizbornom skupu HDZ-a BiH u Domu HKD-a “Kralj Tomislav”. HDZ BiH inače baštini stranačke himne koje su identične onima sestrinske stranke iz Hrvatske.

BiH bez teksta himne

SDA je svoju himnu utemeljio još u vremenu rata pod naslovom “Ja sin sam tvoj” u kojoj dominiraju riječi “Bosna”, “krvava zemlja”, “Una”, “Drina” i “Sava”. Uz to, ova je stranka dugi niz godina imala još jednu glazbenu “uspješnicu” koju se moglo čuti na njezinim skupovima s naglaskom na “SDA demokracija”. Nije poznato koja je himna SNSD-a, no nedavno je simbolično njegov čelnik Milorad Dodik zapjevao jednu narodnu pjesmu čiji je glavni stih “Prokleta je Amerika”. I to nedugo nakon što su se na popisu sankcija našli novi srpski uglednici, ali i kompanije u vlasništvu njegova djece. Istodobno, entitet kojemu je na čelu dugi niz godina ima svoju himnu. Prije nego što je Dodik došao na vlast 2006. godine, Republika Srpska koristila je himnu “Bože, pravde”, koja je poznata srpska nacionalna himna. No, nova himna skladana je upravo u vrijeme vlasti njegove stranke. Naime, himna Republike Srpske je skladba i tekst Mladena Matovića pod nazivom “Moja Republika”. Postala je službena himna Republike Srpske nakon što je ozakonjena 15. srpnja 2008. odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Istodobno valja reći kako Bosna i Hercegovina kao država jedina nema riječi himne uz skladbu. Ako je suditi po stranačkim himnama, koje više nalikuju na ratne trube, možda je i bolje da himna Bosne i Hercegovine i nema riječi.

Autor:Zoran Krešić

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori