Tri stranačke grupacije dogovorile se o raspodjeli najviših pozicija u Europskoj uniji

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Tri stranačke grupacije dogovorile su se o raspodjeli najvišim mjesta u Europskoj uniji. Dosadašnja predsjednica Ursula von der Leyen (EPP), Njemica, ostat će na toj poziciji još pet godina. Portugalac António Costa (grupacija socijalističkih i umjereno lijevih stranaka) zamijenit će Charlesa Michela (belgijskog liberala) u studenomu, kada mu istječe mandat, na mjestu predsjednika Europskog vijeća, Estonka Kaja Kallas (grupacija liberalnih stranaka) zamijenit će Španjolca (Katalonca) Borrella na mjestu visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i ujedno jednog od potpredsjednika Europske komisije, izvijestilo je pozivajući se na insajdere dobro informirano glasilo Politico.

Ta tri imena bit će predstavljena predsjednicima vlada ili država svih 27 članica EU-a, koji će redovni sastanak Europskog vijeća na kraju belgijskog predsjednja Vijeće EU-a održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Procedura je takva da prijedlog najprije utvrđuje Europsko vijeće, a zatim se o predloženim glasuje u Europskom parlamentu apsolutnom većinom svih zastupnika. Sjednica Europskog parlamentu, u novom savzivu, održat će se sredinom srpnja.

Već duže, pa tako ni danas, ne spominje se predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića kao kandidata za bilo koju visoku poziciju u EU-u ili u drugim međunarodnim organizacijama. On je nedavno izjavio da ga takva pozicija ne zanima, nego da je posvećen vođenju hrvatske vlade u trećem mandatu.

O postignutom rješenju pregovaralo je neformalno i u skrovitosti šest istaknutih čelnika EU-a, po dva iz svake od triju stranačkih grupacija. Bilo su to predsjednik grčke vlade Kyriakos Mitsotakis i poljski mu kolegaDonald Tusk (za Europsku pučku stranku), predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz (za socijaliste) te francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik nizozemskie vlade na odlasku Mark Rutte (za liberale). Rutte je danas prihvaćen u NATO-u za novoga glavnog tajnika, umjesto Jensa Stoltenberga, kojemu ove godine istječe produženi drugi mandat.
Jedan od dužnosnika, koji je želio ostati anoniman kako bi razgovarao o osjetljivim pregovorima, rekao je da se talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni ne će svidjeti što (ponovno) nije bila uključena u pregovore jer je njezina politička skupina u Europskom parlamentu sada treća – prestigla je klub libearalnih zastupnika nakon europskih izbora u lipnju i nekih naknadnih izlazaka ili prelazaka.
Meloni nije bila dio rasprave u utorak zato što su takav uvjet postavili liberali i skupine lijevog centra, koji su priprijetili da ne će podržati von der Leyen ako sklopi dogovore s talijanskom čelnicoom. Ipak, očekuje se da će Italija vjerojatno dobiti vrlo visoki portfelj u sljedećoj Europskoj komisiji. Taj isti dužnosnik rekao je: “Sada kada su se složili, ovo bi trebalo lako proći kroz Europsko vijeće.”

Gospođa Meloni potrebna je gospođi von der Leyen kako bi si osigurala siguran prolazak u Europskom parlamentu. Naime, iako tri kluba koja su u formalnoj koaliciji imaju većinu svih zastupnika, u Europskom parlamentu nema stranačke stege, te otprilike 10-15 posto zastupnika ne glasuje sukladno međusobnim dogovorima njihovih klubova. Dio njih bit će protiv nje zbog njezina neovlaštenog dogovaranja s direktorom Pfizera, nakon čega je Europska unija za države članice naručila, dobila i platila milijarde doza cjepiva protiv Covida 19, od kojih je znatan broj poslije uništen jer je bio suvišan odnosno jer mu je istekao rok.

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán reagirao je na društvenim mrežama odmah nakon što je u utorak objavljena ta vijest. Napisao je da je dogovor koji je EPP sklopio s ljevičarima i liberalima protivan svemu na čemu se temelji EU. “Umjesto inkluzije, sije sjeme podjela. Najviši dužnosnici EU-a trebali bi predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale!”, upozorio je.

 

Politico/Hrvatsko nebo

Odgovori