Putin prijeti još jednoj zemlji: Ako to učine, donijet ćemo odluke koje im se neće svidjeti

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

MOSKVA SPREMNA NAORUŽATI PJONGJANG

Nakon Putinovih izjava, predsjednički ured Južne Koreje rekao je u petak da će razmotriti “različite opcije” za opskrbu oružjem Ukrajini te da će njihov stav “ovisiti o tome kako Rusija pristupa ovom pitanju”

Vladimir Putin upozorio je Južnu Koreju da će napraviti “veliku pogrešku” ako naoruža Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Njegovi komentari dolaze nakon što je Seul najavio mogućnost takvog poteza kao odgovor na novi pakt između Rusije i Sjeverne Koreje o međusobnoj pomoći u slučaju “agresije” na bilo koju zemlju, piše BBC. “Ako Seul odluči isporučiti oružje Kijevu, Moskva će donijeti odluke koje vjerojatno neće zadovoljiti trenutačnu južnokorejsku vlast”, izjavio je Putin novinarima u četvrtak. Ruski čelnik govorio je iz Vijetnama, nedugo nakon raskošnog posjeta Pjongjangu gdje je potpisao sporazum o međusobnoj obrani sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Putin je također upozorio da je Moskva spremna naoružati Pjongjang ako SAD i njegovi saveznici nastave opskrbljivati Ukrajinu oružjem. “Oni koji isporučuju ovo oružje vjeruju da nisu u ratu s nama. I u Pjongjangu sam ponovno rekao da tada zadržavamo pravo opskrbljivati oružjem druge dijelove svijeta,” rekao je Putin.

Seul je ranije osudio rusko-sjevernokorejski sporazum kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, a savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin izjavio je da njegova zemlja planira “preispitati pitanje potpore oružjem Ukrajini”. Nakon Putinovih izjava, predsjednički ured Južne Koreje rekao je u petak da će razmotriti “različite opcije” za opskrbu Ukrajine oružjem te da će njihov stav “ovisiti o tome kako Rusija pristupa ovom pitanju”. Južna Koreja također je pozvala ruskog ambasadora Georgyja Zinovieva kako bi izrazila protest zbog sporazuma, zahtijevajući da Moskva odmah prekine vojnu suradnju s Pjongjangom.

Iako je Južna Koreja do sada pružila humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, odbijala je isporučiti smrtonosno oružje zbog službene politike nenaoružavanja zemalja u ratu. Neki u Ukrajini nadaju se da će produbljivanje vojne suradnje između Moskve i Pjongjanga natjerati Seul da preispita svoj pristup. Rano u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby izjavio je da bi rusko-sjevernokorejski sporazum “trebao zabrinjavati svaku zemlju koja brine o održavanju mira i stabilnosti” u regiji. Dodao je da sporazum nije iznenađenje te da SAD već mjesecima upozorava na “bujajuću obrambenu suradnju” između dviju zemalja. Japanska vlada izrazila je “ozbiljnu zabrinutost” zbog mogućnosti vojne tehnološke suradnje između Rusije i Sjeverne Koreje, što je glasnogovornik japanske vlade Yoshimasa Hayashi nazvao “neprihvatljivim”.

Analitičari smatraju da bi sporazum mogao imati značajne implikacije za svijet, kao i za regiju. Osim mogućnosti da Sjeverna Koreja otvoreno naoružava Rusiju, također postoji mogućnost ruskog uplitanja u bilo koji novi sukob na Korejskom poluotoku. Dvije Koreje tehnički su još uvijek u ratu i održavaju strogo čuvanu granicu, gdje su se napetosti pogoršale posljednjih tjedana. U odvojenom incidentu u četvrtak, sjevernokorejske trupe “nakratko su prešle” granicu i povukle se nakon što je Južna Koreja ispalila upozoravajuće pucnje, objavile su vlasti Seula u petak. Ovo je treći takav incident u manje od tri tjedna, a činilo se da su raniji slučajevi bili nenamjerni.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori