Hrvatska najgledanija u prvom kolu Eura. Naši navijači nadmašili su čitav kontinent

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Od 68.844 gledatelja na tribinama Olympiastadiona u Berlinu se okupilo možda i 50.000 navijača vatrenih, što je sasvim sigurno rekord po broju hrvatskih navijača na gostovanju.

Iako hrvatska reprezentacija nije najbolje otvorila Europsko prvenstvo u Njemačkoj, hrvatski navijači jesu. Utakmica između Hrvatske i Španjolske, koju su vatreni izgubili 0:3, bila je najgledanija u prvom kolu europskog prvenstva.

Od 68.844 gledatelja na tribinama Olympiastadiona u Berlinu okupilo se možda i 50.000 navijača vatrenih, što je sasvim sigurno rekord po broju hrvatskih navijača na gostovanju. Ova brojka je još impresivnija uzmemo li u obzir da je svakoj reprezentaciji namijenjeno 10.000 ulaznica po utakmici. Druga najpraćenija utakmica u prvom kolu ovogodišnjeg Europskog prvenstva, bila je ona između Rumunjske i Ukrajine. Veliku pobjedu Rumunja na Allianz Areni u Műnchenu pratilo je 66.000 gledatelja.

Rekord po broju navijača na gostovanju Hrvatske do sada bio je postignut u finalu Lige nacija u Rotterdamu, kada je susret protiv Španjolske pratilo oko 35.000 hrvatskih navijača. Jedna od praćenijih utakmica Hrvatske bila je i ona protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva 2006. godine, također u Berlinu, kada se na tribinama okupilo oko 35 tisuća hrvatskih navijača. Najupečatljiviji trenutak tog susreta bilo je izvođenje hrvatske himne i suze prerano preminulog tadašnjeg izbornika Zlatka Kranjčara, koje su vjerojatno svima jedna od glavnih asocijacija na tu utakmicu.

Ovo nije ništa novo za hrvatske navijače, koji su u svijetu poznati kao strastveni i vjerni pratitelji svoje nacionalne vrste. Osim na stadionu u Berlinu, utakmica je bila i praćena na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, ali i u drugim velikim gradovima diljem Hrvatske.

Valja napomenuti da je Hrvatska imala snažnu podršku i u zadnjoj hrvatskoj utakmici protiv Albanije u Hamburgu, iako je taj grad slovio kao albanska baza. Utakmicu protiv Albanije obilježilo je prijateljsko ozračje na tribinama između navijača dviju reprezentacija. Inače, utakmicu na stadionu u Hamburgu uživo je pratilo 48.784 gledatelja.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori