PENTAGON: Ukrajina može koristiti američko oružje da napadne vojne ciljeve u Rusiji

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Ukrajina može koristiti oružje koje joj isporučuju Sjedinjene Države da napadne ruske snage koje otvaraju vatru na ukrajinske trupe bilo gdje preko granice u Rusiji, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini ukrajinske regije Harkov, priopćio je Pentagon.

Prošlog je mjeseca predsjednik Joe Biden dopustio Kijevu da lansira oružje koje su isporučile Sjedinjene Države na vojne ciljeve unutar Rusije.

Dužnosnici su, međutim, tada priopćili da se Bidenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice s ukrajinskom regijom Harkov.

Glasnogovornik Pentagona, general Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder, izjavio je novinarima da, iako nije bilo promjene u politici, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena na blizinu Harkova na ruskoj strani.

– Sposobnost da se uzvrati vatra kada se puca na ukrajinske snage uistinu je ono na što je fokusirana ova politika dok vidimo ruske trupe kako napdaju preko granice, sposobnost Ukrajine da uzvrati na vatru tih kopnenih snage koristeći streljivo koju su osigurale Sjedinjene Države – kazao je Ryder.

– To je samoobrana, i zato ima smisla da to mogu učiniti – dodao je.

Ryderove izjave odražavaju komentare Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

– Ne radi se o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju preko granice – izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za emitera programa PBS.

Sullivan je dodao da bi Ukrajina takođe mogla koristi sustave protuzračne obrane za otvaranje vatru na ruske avione koji lete u ruskom zračnom prostoru, ako se spremaju pucati na ukrajinski zračni prostor.

Linije fronta u Ukrajini jedva su se pomjerile od kraja 2022. godine, uprkos desecima tisuća poginulih na obje strane u nemilosrdnom rovovskom ratu, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo