Europski konzervativci prestigli liberalni klub i postali treća snaga u Europskom parlamentu

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) narastao je na 83 zastupnika, prestigao liberalni klub i postao treći po snazi u Europskom parlamentu.

Zastupnički klub tvrde desnice, koji sebe definira kao konstruktivni desni centar koji se protivi federalističkim tendencijama u Europskom parlamentu, priopćio je da mu je danas formalno pristupilo 11 novih zastupnika.

Pet novih članova kluba dolazi iz Saveza za uniju Rumunja, troje zastupnika su oni koji su napustili francusku krajnje desnu stranku Ponovno osvajanje (Reconquête), a po jedan zastupnik dolazi iz Danske, Bugarske i Litve.

Dominira talijanska stranka Braća Italije

Stjepo Bartulica ušao u zastupnički klub europskih konzervativaca u EU parlamentu.

Zastupnički klub ECR-a formiran je 2009. godine na poticaj britanske Konzervativne stranke, a ranije su bili u klubu Europske pučke stranke (EPP). Djelovali su kao podgrupa pod imenom Europski demokrati (ED), a klub se zvao EPP-ED. Napustili su EPP smatrajući ga previše federalistički nastrojenim.

Britanski konzervativci bili su najjača skupina u tom klubu sve do izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Nakon toga najveću skupinu u klubu imali su zastupnici poljske stranke Pravo i pravda, a danas dominnatna snaga je stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni Braća Italije.

Ulaskom Braće Italije i Švedskih demokrata 2019. ECR je otklizao prilično udesno, dominiraju stranke radikalne desnice, iako ima stranaka poput češke Građanske demokratske stranke (ODS), koja je bliže desnom centru.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori