Trump prijeti prekidom pomoći Ukrajini: Zelenski je ‘najveći trgovac svih vremena’

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je razmjere američke podršku Ukrajini i rekao da će, ako bude ponovno izabran u studenom, odmah “to riješiti”. Na predizbornom skupu u Detroitu, Trump je kritizirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazvavši ga “najvećim trgovcem svih vremena”, prenosi Politico.

“Upravo je prije četiri dana otišao sa 60 milijardi dolara, došao je kući i objavio da mu treba još 60 milijardi dolara. Nikada to ne završava”, rekao je Trump. “To ću riješiti prije nego što preuzmem Bijelu kuću kao novoizabrani predsjednik”, rekao je Trump, vjerojatni republikanski kandidat za američke izbore i čovjek koji ima šanse da opet bude predsjednik.

NATO i sadašnja američka vlast pokušavaju zaštititi pomaganje Kijevu od mogućeg reizbora Trumpa
Zapadni saveznici Ukrajine radili su na osiguravanju dugoročne pomoći Kijevu zbog straha da bi Trumpov potencijalni reizbor mogao ograničiti američku pomoć. Bidenova administracija prošlog je tjedna produžila dugoročna sigurnosna jamstva Ukrajini, na čak deset godina. To je uslijedilo nakon što je Kongres u travnju odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Zemlje NATO-a prošli su tjedan krenule naprijed s planom da savez preuzme od SAD-a sveukupnu koordinaciji vojne pomoći Ukrajini, što je potez koji analitičari naširoko tumače kao pokušaj da zaštite od Trumpa projekt pomaganja Kijevu.

Američka potpredsjednica Kamala Harris u subotu je najavila paket pomoći Ukrajini od 1,5 milijardi dolara, prvenstveno usmjeren na energetski sektor i humanitarnu pomoć. Harris je predstavila paket na dvodnevnom mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori