Čelnici EU danas o raspodjeli pozicija, von der Leyen spremna za drugi mandat

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Čelnici EU sastat će se danas u Bruxellesu kako bi razgovarali o raspodjeli vodećih pozicija u bloku, a čini se da je Ursula von der Leyen na putu za drugi mandat na čelu Europske komisije.

Čelnici bi službeno trebali objaviti svoje izbore na summitu od 27. do 28. lipnja, ali čini se da se već pojavljuje konsenzus, javlja AFP.

– Vjerujem da se stvari mogu učinkovito kretati naprijed. Barem je to moja želja i to će biti moj stav u ponedjeljak – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na kraju summita G7 u Italiji, gdje je razgovarao i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i von der Leyen.

Sastanak u Bruxellesu počinje u 18.00 po lokalnom vremenu, a njemu će prisustvovati Ursula von der Leyen.

Europska narodna stranka (EPP) bila je najveći pobjednik izbora za Europski parlament koji su održani početkom ovog mjeseca, učvrstivši kandidaturu von der Leyen za još pet godina na čelu izvršnog tijela druge najveće svjetske ekonomije.

Druge uloge o kojima će se odlučiti su predsjednik Europskog vijeća, koje predstavlja države članice i trenutno je na ovoj poziciji Charles Michel, kao i o poziciji visokog predstavnika EU za vanjsku politiku koju trenutno obnaša Josep Borrell.

Druga grupa u parlamentu, socijalisti i demokrati (S&D), ciljaju na mjesto u Vijeću a Antonio Costa, 62-godišnji bivši portugalski premijer, smatra se glavnim kandidatom.

Costa je podnio ostavku nakon što je bio upleten u istragu o korupciji, ali čini se da ništa nema od tog slučaja, a diplomati su mišljenja da mu to vjerojatno neće stati na put.

Pozicija visokog predstavnika mogla bi pripasti Kaji Kallas, trenutnoj premijerki Estonije i otvorenoj kritičarki Kremlja, što je snažan signal istoku EU.

Predsjednik Europskog parlamenta je također pozicija o kojoj će se puno govoriti ali o kojem odlučuje zakonodavno tijelo, a ne čelnici. Vjerojatno će sadašnja predsjednica, Roberta Metsola iz EPP-a, dobiti još jedan mandat od dvije i pol godine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori