Mostarski muftija Dedović ustvrdio kako je izgradnja “Mevlane” na mjestu na kojem nije predviđena njezina izgradnja od općeg značaja “za naš narod”

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva u nedjelju jutro klanjan je u 166 džamija i mesdžida, a središnja bajramska svečanost održana je u najstarijoj mostarskoj džamiji, obnovljenoj džamiji Sinan-paše Borovinića.

Namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović koji je u hutbi, uz ostalo, ustvrdio da je „pitanje izgradnje Interkulturnog centra Mevlana u centru Mostaru, na dijelu nekadašnjeg Lakišića vakufa od opće važnosti i značaja za naš narod, ovaj naš zajednički Grad i Hercegovinu u cjelini, te bi se svi koji drže do sebe i svog dostojanstva, časti i ponosa prema tome trebali ravnati”.

-Ovo je generacijski ispit i odgovornost, nemojmo dozvoliti da generacije koje će doći poslije nas budu suočene s lošim posljedicama onoga što je bilo do nas da uradimo“, kazao je muftija ne objasnivši zbog čega je izgradnja tog objekta, upravo na tom mjestu, a ne negdje drugdje “od opće važnosti za Bošnjake”.

Podsjetimo, prostornim planom na lokaciji, na kojoj ne postoji nikakav Lakišića harem, a koja je u vlasništvu Grada Mostara, i na kojoj muftija želi izgraditi objekat predviđena je izgradnja gradskog parka, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Na kraju hutbe svim vjernicima čestitao je mubarek dane Bajrama sa željom da im Bog bude milostiv, primi dobra djela i oprosti grijehe, a hadžijama da ibadeti hadža budu primljeni i da se hairli vrate u svoju domovinu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori