U sjeni europskoga nogometnog prvenstva/Vujnovac, Martina Dalić i Plenković upravo odlučuju čije će biti Belje, PIK Vinkovci i Vupik

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

„U sjeni Eura: Što rade Pavao Vujnovac, Martina Dalić i Andrej Plenković? Donose odluku tko će imati u vlasništvu ’pola Slavonije’“ – pod tim naslovom portal Teleskop izvijestio je danas da je prehrambeni gigant Podravka u petak putem Zagrebačke burze izvijestio kako je dostavio obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Kao što je poznato, Todorićev Agrokog pretvoren je drugoj fazi sanacije u „Fortenova grupu“, čije je većinsko vlasništvo nakon niza drugih koraka i transakcija prešlo iz ruku dviju ruskih banaka, koje su se našle na udaru zapadnih sankcija, u ruke Pavla Vujnovca, većinskog vlasnika Prvoga plinarskog društva i Pevexa.

Podravka će pravodobno obavijestiti javnost o odgovoru Fortenova grupe, navodi se u obavijesti Podravke.

U poslovnom području poljoprivrede Fortenova grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Fortenova grupa izvijestila je 28. ožujka kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija, javio je HRT. Iz Fortenove su tada naveli kako su nakon primitka niza neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i dodatnih razgovora s ponuđačima, pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučili prijeći na sljedeću fazu postupka potencijalne prodaje.

Proces ispitivanja interesa, kao su naveli, započeo je slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca, a testiranje tržišta pokazalo je kroz neobvezujuće ponude postojanje velika interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivreda.

Riječ je o poljoprivrednom poslovanju koje ima velik udjel u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj i u koje je Fortenova grupa proteklih godina znatno ulagala, čime je podinugla njegovu ukupnu vrijednost.

Kada je riječ o postupku odabira strateškog partnera, on će, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznuta hrana, biti usmjeren na one koji će osim što plate fer-cijenu dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje, istaknuli su tada iz Fortenova grupe.

Iz Podravke su tada izvijestili da su pristupili procesu dubinskog snimanja u postupku prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe te da će tek po završetku procesa dubinskog snimanja donijeti odluku o potencijalnom podnošenju obvezujuće ponude.

Mediji su već izvijestili da se za vlasništvo nad dijelom Fortenove natječu Podravka, dvije osječke prehrambene tvrtke i jedna mađarska tvrtka, čiji je vlasnik vrlo imućan, dok je on otprije poslovno prisutan u Hrvatskoj.

„Zanimljivo je da se sve ovo događa daleko od očiju javnosti i u sjeni Europskog prvenstva u nogometu. A u ovu igru su upleteni vodeći hrvatski igrači u politici i gospodarstvu. O ovoj transakciji će na ovaj ili onaj način odlučivati Andrej Plenković, Pavao Vujnovac i Martina Dalić“, zaključuje portal Teleskop u redakcijskom osvrtu.

 

Teleskop/Hrvatsko nebo

Odgovori