SAD će Ukrajini osigurati još jedan sustav Patriot

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden planira Ukrajini osigurati još jedan sustav za protuzračnu obranu Patriot za obranu od ruskih zračnih napada, izvijestio je danas New York Times pozivajući se na neimenovane izvore iz američke vlade.

Biden je odluku donio nakon niza sastanaka na visokoj razini prošlog tjedna, objavio je list. Šef službe za odnose s javnošću američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby nije to potvrdio.

Prema New York Timesu, sustav o kojem je riječ nalazi se u Poljskoj i mogao bi biti razmješten na bojišnicu u Ukrajini za nekoliko dana. Ako se to potvrdi, to bi bio drugi sustav Patriot američke proizvodnje koji je Washington isporučio Kijevu.

Biden je dao zeleno svjetlo za prvi sustav prije 18 mjeseci kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prvi put putovao u SAD nakon ruske invazije na Ukrajinu kako bi se obratio američkom Kongresu.

SAD također isporučuje Ukrajini rakete Patriot.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih raketnih sustava za protuzračnu obranu u modernom ratovanju. Može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih zrakoplova, balističkih i krstarećih projektila. Obrambene rakete mogu pogoditi mete na udaljenosti od oko 100 kilometara na visinama do 30 kilometara.

Njemačka je također dala Ukrajini dva takva sustava i obećala poslati još jedan. Zelenskij, koji je u utorak bio u Berlinu na konferenciji za obnovu Ukrajine, također je posjetio ukrajinske vojnike koji se trenutno nalaze u Njemačkoj na obuci za korištenje Patriota.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo