FEDERALNI DOM NARODA IZMJENIO ZAKON O MIO: Umirovljenici će sada moći zasnivati radni odnos a da im se ne obustavlja mirovina

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unaprjeđenju prava umirovljenika i osiguravanju pravednog i transparentnog mirovinskog sustava.

Kako je priopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi s pravnim okvirom, te formalno priznanje prava umirovljenika u skladu s odlukom Ustavnog suda.

– Te izmjene zakona uključuju prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim toga, obustava invalidskih i obiteljskih mirovina, o čemu se u medijima pokrenula diskusija, važno je istaknuti da ova obustava postoji već najmanje 40 godina, praktično od samog početka mirovinskog sustava, te ostaje nepromijenjena usvajanjem ovih izmjena i dopuna – pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada umirovljenika.

Naime, iako je umirovljenicima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave mirovine, ovom izmjenom Zakona, umirovljenici koji su redovito otišli u mirovinu, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.

Usvajanje tih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava umirovljenika i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom. Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unaprjeđenju prava umirovljenika i izgradnji pravednog i transparentnog mirovinskog sustava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo