HRS Tko je oslobodio Mostar 1992. čitajte u “Mostarskom jutru”

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Jučer smo imali priliku čitati izjavu za medije nekoliko bivših pripadnika Armije BiH koji su negirali sudjelovanje HVO-a u oslobađanju Mostara od srpskog okupatora u lipnju 1992. godine. Ovakve izjave, smatraju u Hrvatskoj republikanskoj stranci, sudionicima tih događaja izazivaju gorčinu i napad na zdrav razum, kod manje informiranih i upućenih u tu temu izazivaju nedoumicu, a onima koji su rođeni dosta nakon toga kreiraju svijest, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Upravo je to smisao povijesnih krivotvorenja i relativiziranja. Iskrivljivanje povijesti za dnevno političke svrhe i odvođenje mladih generacija na krivi put. Međutim, srećom ima nas dosta informiranih i ima nas dosta koji smo čitali Mostarsko jutro. Časopis koji je 1992. i 1993. godine bio službeno glasilo Samostalnog bataljuna obrane Mostar jedine mostarske bojne u sastavu HVO Mostar i zapovjedno u cijelosti podređene HVO-u koju su većinski činili Muslimani, navodi se u priopćenju HRS-a. Glasilo je, podsjećaju, ukupno imalo 10 izdanja. Za njega su pisali muslimanski ratni zapovjednici i intelektualci u Mostaru, kao što su Arif Pašalić, Midhat Hujdur Hujka, Mugdim Karabeg i sl.

-E sada kako to da ti isti koji su tada izdavali takve službene tiskovine govore drugačije. Nije valjda da se bolje sjećaju što je bilo prije 32. godine sada nego tada?, pitaju se Hrvatski republikanci

Naravno, dodaju, oni jako dobro znaju što je bilo i kako je bilo.

-Jasno znaju da je HVO oslobodio tog lipnja 1992. godine Mostar. Naravno da znaju da je Predsjedništvo BiH još u travnju 1992. godine zapovijedanje obrane Mostara povjerila HVO-u. Međutim ovakve laži i povijesne krivotvorine služe ispravljanju kompleksa, dizanju političkih tenzija koje kriju nerad i nesposobnost te indoktriniranje i dezinformiranje mladeži. Ali mi im to nećemo dozvoliti, stoga donosimo nekoliko članaka naših ‘suboraca’ iz Mostarskog jutra iz 1992. godine. Istina se skriti ne može. I ovim pute koristimo prigodu da se zahvalimo svim pripadnicima HVO-a koji su sudjelovali u prvoj pobjedničkoj akciji na teritoriju BiH nad srpskim agresorom. MOSTAR JE SLOBODAN!, zaključuje se u priopćenju HRS-a.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori