Tusk pobijedio PiS na europskim izborima u Poljskoj

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Vladajuća proeuropska Građanska platforma premijera Donalda Tuska osvojila je 38,2 posto glasova na europskim izborima u Poljskoj, ispred konzervativnog Prava i pravde (PiS) s 33,9 posto glasova.

Građanska platforma, članica Europske pučke stranke (EPP), osvojila je 38,2 posto glasova i tako postigla približno isti rezultat kao 2019. godine.

– Poljska je pokazala da demokracija, poštenje i Europa ovdje pobjeđuju. Čekali smo ovo prvo mjesto deset godina, jako sam sretan, rekao Tusk.

Na drugom mjestu s 33,9 posto glasova je oporbena konzervativna stranka PiS, koja je znatno pogoršala rezultat od prije pet godina, kada je dobila nešto više od 45 posto glasova i 25 mandata. Sada će ih imati 19.

Krajnje desna Konfederacija zauzela je treće mjesto s osvojenih 11,9 posto glasova. To je gotovo dvostruko više nego prije pet godina, kada je dobila 4,5 posto glasova.

Na izbore izašlo nešto manje od 40 posto birača. Odaziv je tako bio oko pet postotnih bodova niži nego 2019., ali znatno veći od izbora za Europski parlament 2004., 2009. i 2014., kada se kretao između 20 i 25 posto.

S 53 zastupnička mjesta u Europskom parlamentu Poljska je peta među članicama EU po broju zastupničkih mjesta nakon Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori