PALAVRIĆ: Sve što je urađeno Marinu Vukoji bilo je nekorektno prema njemu, sudu i državi

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Predsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić smatra da je sve što je urađeno Marinu Vukoji prije službenog imenovanja za suca Ustavnog suda bilo nekorektno prema njemu, ali i neozbiljno prema sudu i državi.

Kaže da je pri izboru suca relevantna samo profesionalnost i savjest suca koji prema njenom mišljenju te vlastitom iskustvu mora da bude politički neutralan tek nakon izbora.

“Suosjećam s Vukojom… Čovjek može biti stranački opredijeljen dok je član stranke. Ono što je za mene relevantno je njegova savjet i profesionalnost kada bude izabran, da nema utjecaja niti da mu se tada ispoljava. Ja sam sa SDA završila sve onda kada sam se prijavila na konkurs Ustavnog suda. Odjavila sam se iz svega u SDA i počela raditi svoj posao kao sudac. Niko mi nije mogao reći da je na neki moj stav ili odluku imao utjecaj SDA niti mi je SDA što govorio”, rekla je Palavrić za BHRT.

Ona ne vidi ništa sporno ni u tome što Vukoja nije do sada bio sudac nekog redovnog suda, kaže da je isti slučaj bio i s njom kao i s mnogim sucima Ustavnog suda.

“Ja mislim da Vukoja će opovrgnuti sve one koji su ga osporavali”, naglasila je Palavrić.

Ustavni sud BiH prolazi kroz teške periode u svom funkcioniranju zbog neizbora sudaca iz RS, a Palavrić kaže da je jedno rješenje, da bi Sud uopće mogao funkcionirati, bilo odluka o radu sudaca nakon navršenih 70 godina.

Ona naglašava da Ustavni sud od 1997. godine nije bio u težoj situaciji.

“Blokade su nepodnošljive, počev od neizbora do neusvajanja proračuna do uskraćivanja sredstava Ustavnom sudu i njegove financijske nezavisnosti. Ustavnom sudu treba dati mogućnost da slobodno radi, da donosi odluke, ne vršiti politički pritisak da se odluke donose tako i tako. Mi u ovoj blokadi funkcioniramo tako da sve odluke se donose na plenarnim sjednicama. Međunarodne kolege sudjeluju s nama na bilo kom predmetu, blokade tako premašujemo. Oni uviđaju da je ova zemlja nešto drugačija. Ovakvi napadi nisu viđeni, ali oni se s nama solidariziraju da bi se otklonile ove blokade”, objasnila je Palavrić.

Palavrić smatra da je imenovanje Vukoje ipak olakšalo rad Ustavnog suda, jer su sada imenovane sve suce iz Federacije BiH.

“Treba najmanje pet sudaca, ali ova četiri daju tračak nade, da se povjeruje da je Zastupnički dom FBiH uradio svoju zadaću. Problem se ipak ne rješava jer nemo veliko vijeće. Mi imamo, s današnjim danom, skoro devet tisuća apelacija, neke od njih nisu riješene ni tri godine. Apelacije smo rješavali na velikom vijeću, samo one bez pet glasova odlučivali na plenarnoj sjednici. Sada devet tisuća građana čeka na odluku Ustavnog suda. Oni čekaju da riješe egzistencijalne probleme”, objasnila je Palavrić te dodaje da je moguće da mnogi građani rješenje svojih problema vide u Strasbourgu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo