Belgijska ministrica vanjskih poslova pozvala na oduzimanje prava glasa Mađarskoj u Vijeću EU-a

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Ministrica vanjskih poslova Belgije Hadja Lahbib, koja do 30. lipnja predsjeda Vijeću EU-a, pozvala je zemlje članice Unije da Mađarskoj oduzmu pravo glasa, izvijestila je danas informativna platforma Politico. Po rotirajućem rasporedu, Mađarska od 1. srpnja preuzima na šest mjeseci predsjedanje Vijećem EU-a.

Ili ćemo se suočiti sa svojom odgovornošću, za što je potrebna politička hrabrost i volja, ili ćemo pokrenuti nefunkcionalne mehanizme, kazala je ministrica.

Razlog njezine izjave jest ustrajnost Orbanove vlade na određenim odlukama koje se smatraju proruskima. Među ostalim, Mađarska blokira odluku Europske unije o dodjeli jedne milijarde eura pomoći Ukrajini.

Pozitivno odlučivanje u Vijeću za vanjske i sigurnosne poslove moguće je samo uz uvjet suglasnosti svih država članica. U tijeku je rasprava da se u sklopu reformi umjesto glasovanja konsenzusom uvede glasovanje kvalificiranom većinom, po posebnoj formuli. Takvo glasovanje onemogućilo bi stavljanje veta jednoj ili određenom broju država. No za donošenje takve odluke nužna je prethodna – jednoglasnost.

Hrvatska je među onim, uglavnom manjim zemljama koje se protive prelasku na odlučivanje kvalificiranom većinom.

„Imamo Europu koja teško napreduje, a na žalost neke države članice – posebno jedna – sve se više oslanjaju na dogovore tipa nešto za nešto i na veto“, rekla je ministrica u intervjuu za Politico. Dodala je kako misli da članice EU-a trebaju biti hrabre te provesti proces koji vodi do ukidanja prava veta.

Po članku 7. Lisabonskog ugovora, moguće je opozvati prava iz članstva određene države članice, što za nju znači i privremeni prestanak prava glasa, ako se vidi da se zemlja udaljila od temeljnih vrijednosti EU-a. „Ili ćemo se suočiti sa svojom odgovornošću, za što je potrebna politička hrabrost i volja, ili ćemo pokrenuti nefunkcionalne mehanizme. Moramo načiniti vlastiti izbor“, izjavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Lahbib.

 

Politico/Hrvatsko nebo