Za obranu Sarajeva živote su položila 102 pripadnika HVO-a: “Nećemo odustati od namjere da im se izgradi spomenik”

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

U organizaciji Koordinacije Udruga HVO-a Županije Sarajevo, jučer je obilježena 32. obljetnica osnutka HVO brigade “Kralj Tvrtko” na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima Kantona-Grada Sarajeva, pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko”, pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Poginulim braniteljima, osim branitelja ove brigade sa Zapovjednikom g Ivanom Vulićem, poklonili su se i brojni hrvatski politički dužnosnici, uključujući predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođene zamjenikom predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Marinkom Čavarom i predsjednicom ŽO HDZ BiH Vrhbosna, Adrijanom Zarinković. Uz njih, počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, Oružanih snaga BiH te mnogi drugi ugledni gosti.

Ova obljetnica nije samo podsjetnik na hrabrost i požrtvovnost branitelja, već i prilika za jačanje zajedništva i sjećanja na istinite povijesne trenutke koji su oblikovali sadašnjost.

Podsjećamo, kako niti nakon 32 godine gradske vlasti ne dozvoljavaju izgradnju spomenika posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko”.

-„Spomenik“ koji je podigao Grad Sarajevo pripadnicima Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ u sarajevskom naselju Čengić-vila, u suradnji s predstavnicima podobne Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo jučer je ostao neposjećen, što je još jedan prilog činjenici o nelegitimnosti ove „udruge“, koju godinama ističemo, napominju iz Koordinacije udruga HVO-a Županije Sarajevo. Taj „spomenik“ licemjerju i lažnoj multietničnosti glavnog grada primjer je, naglašavaju, pokušaja prekrajanja povijesti, te će, kao legitimne Udruge i živući svjedoci i sudionici u obrani Sarajeva zahtijevati njegovo izmještanje.Spoenik koji je podignut u organizaciji probošnjačke udruge na čijem je čelu bio Marinko Pejić

-Postojanje Koordinacije Udruga HVO-a Kantona Sarajevo, udruga koje su istinski proizašle iz Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“- Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a Županije Sarajevo, Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Sarajeva, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja Sarajevo i Udruga nositelja odlična HVO-a Herceg Bosne županije Sarajevo, živi su spomenik za 102 branitelja koji su položili živote za svoj grad. Ipak, nećemo odustati od nastojanja da se izgradi i materijalni spomenik kako bi trajno svjedočio o njihovoj žrtvi i doprinosu u obrani grada. Polaganje vijenaca i odavanje počasti na mjestu na kojem bi trebao biti izgrađen spomenik simbolizira trajno sjećanje i poštovanje prema svima koji su dali svoje živote za slobodu i mir, navodi se u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a Županije Sarajevo.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo