Španjolska, Irska i Norveška priznale palestinsku državu

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Šanjolska, Irska i Norveška objavile su danas da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu. Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je danas norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer. On je dodao da je cilj “ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave”.

Izrael: Riskirate da postanete pijuni u rukama Irana i Hamasa

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas prije objave o priznanju palestinske države videoporuku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da ih se transformira u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija. Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu. U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji”, prema riječima norveškog premijera Storea.

Izrael: To je nagrada za terorizam

Za Izrael, ovi planovi predstavljaju “nagradu za terorizam” koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u Pojasu Gaze. Većina od 193 države članice UN-a – 145, prema Palestinskim vlastima – do danas su priznale palestinsku državu.

“Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu – terorizam se isplati. Nakon što je teroristička organizacija Hamas provela najveći masakr nad Židovima od Holokausta, nakon što su počinili gnjusne seksualne zločine kojima je svjedočio svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

“To je nepravda prema sjećanju na žrtve 10. 7., udarac pokušajima povratka 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu”, dodao je Katz, a prenosi BBC.

Ofenziva u Pojasu Gaze

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv Pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1170 ljudi, većinom civila. Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacijama, navodi ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo