Ravnatelj JUSP-a Jasenovac podnio ostavku nakon što je u projektu CroFacta pobijena jedna krupna „službena“ laž o NDH!

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac (JUSP Jasenovac) Ivo Pejaković podnio je jutros ostavku na svoju dužnost, potvrdio je on danas za „Portal Novosti“, koji je glasilo Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj. Kao povod Pejaković je naveo članke u Večernjem listu i na stranici CroFacta, odnosno tvrdnje o netočnostima na mrežnim stranicama ustanove kojoj je dosad bio ravnatelj. „Neke tvrdnje su nespretno formulirane i odlučio sam podnijeti ostavku“, rekao je te istaknuo kako mu se čini da je „došlo takvo vrijeme“, pri čemu je očito aludirao na promjenu vladajuće koalicije i formiranje nove vlade s DP-om, a ne sa SDSS-om.

Projekt CroFacta bavi se provjerom točnosti informacija (fact-checking) u hrvatskom i širem medijskom prostoru, a provodi ga Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata, izvijestio je jučer Večernji list. Pokrenut je 1. rujna 2023., u cijelosti ga financira Europska unija, a okuplja renomirane stručnjake s humanističkoga i društvenoga područja koji će se, kako je navedeno, „ponajprije baviti prijepornim povijesnim, kulturnim i društvenim temama 19. i 20. stoljeća koje snažno polariziraju hrvatsko društvo, pa su stoga i od osobitoga javnog interesa“. Voditeljica je projekta Ankica Šunjić Matković, pomoćnica glavnog urednika LZ Miroslav Krleža, a koordinatori su dr. sc. Josip Mihaljević, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest, i dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica odjela Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.

U sklopu projekta za provjeru točnosti informacija nazvanog CroFacta upravo je objavljen prvi članak koji je napisao povjesničar Vladimir Geiger Hrvatskoga instituta za povijest, koji je provjerio neke tvrdnje sa službenih mrežnih stranica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac te utvrdio da one – nisu točne. Riječ je o tvrdnjama po kojima je na sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha NDH u njemačkome poslanstvu u Zagrebu 4. lipnja 1941. zaključeno da se „srpsko pitanje“ u NDH riješi „masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore“. Nadalje se tvrdi da su na tome sastanku nacisti vlastima NDH odobrili „već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH“, a i da su se vlasti NDH „na vlastiti zahtjev“ priključile planu preseljenja „obvezavši se deportirati u Srbiju 30.000 više Srba nego što će prihvatiti Slovenaca iz Trećeg Reicha“. No, historiografski radovi i izvorno arhivsko gradivo pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene.

Opširnije o svemu može se doznati na spomenutim mjestima na međumrežju, a to su OVA i OVA

 

Večernji list/CroFacta/Hrvatsko nebo