Ovo je novi predsjednik Irana. Poznato je do kada će obavljati svoju dužnost

Vrijeme:57 sec

 

Prije toga se nalazio na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom. Iranski ustav nalaže u slučaju da predsjednik umre na dužnosti, prvi potpredsjednik preuzima dužnost, uz potvrdu vrhovnog vođe ajatolah Ali Khameneia koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora organizirati izbor novog predsjednika u roku od najviše 50 dana.

Tako će ulogu predsjednika privremeno preuzeti potpredsjednik Mohamad Mokber. Inače, Mokber je rođen 1955. godine, kao i stradali predsjednik. Smatra se bliskim Aliju Khameneiju, koji na kraju donosi konačku odluku.

Potpredsjednik Raisiju Mokber je postao 2021. godine. On je bio među iranskim dužnosnicima koji su posjetili Moskvu u listopadu i pristali na isporuku projektila i bespilotnih letjelica ruskoj vojsci.

Prije toga se nalazio na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom.

Europska unija je 2010. godine Mokbera sankcionirala zbog umiješanostu u aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila, ali je dvije godine kasnije sklonjen s tog popisa.

Setad, koji je nastao s ciljem upravljanja i prodaje nekretnina koje su ostale napuštene nakon Islamske revolucije, je na američkoj crnoj listi od 2013. godine.

 

bild.ba/Hrvatsko nebo