Kakva je povijest atentata i pokušaja atentata na europske političare?

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Slovački premijer Robert Fico upucan je i ranjen u srijedu, postavši posljednji u nizu od europskih čelnika koji su bili meta pokušaja atentata. A kakva je povijest političkog nasilja u Europi, donosi Reutersov pregled atentata i pokušaja atentata.

Dok su pokušaji atentata na čelnike u Europi bili relativno rijetki u posljednjih 50 godina, brojni istaknuti europski političari bili su mete napada u posljednjim desetljećima.

Ispod su neki od najčuvenijih slučajeva.

Anna Lindh, 2003. godina

Švedska ministrica vanjskih poslova i vodeća socijaldemokratska političarka Anna Lindh smrtno je ranjena u ubodu nožem u robnoj kući u središtu Stockholma u rujnu 2003.

Napadač je uhićen dva tjedna kasnije i osuđen na doživotni zatvor.

Zoran Đinđić, 2003. godina

Srpski premijer Zoran Đinđić ubijen je u ožujku 2003. u Beogradu, Srbija.

Đinđić je bio prozapadni političar koji je predvodio svrgavanje autokrata Slobodana Miloševića 2000. godine.

Jacques Chirac 2002. godina

Francuski predsjednik Jacques Chirac preživio je pokušaj atentata u srpnju 2002. nakon što je napadač ispalio hitac na njega, ali je promašio dok je vršio smotru trupa na Dan pada Bastille.

Pim Fortuyn, 2002. godina

Poznati nizozemski političar koji je bio kritičan prema imigraciji i islamu, Pim Fortuyn je ubijen u svibnju 2002., devet dana prije općih izbora.

Upucao ga je i ubio aktivist za prava životinja.

Wolfgang Schauble, 1990. godina

Njemački političar Wolfgang Schauble ostao je djelomično paraliziran nakon što je upucan tri puta na događaju predizborne kampanje samo nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Olof Palme, 1986. godina

Švedski socijaldemokratski premijer Olof Palme ubijen je u atentatu na ulici u središtu Stockholma u veljači 1986. dok je hodao kući sa suprugom nakon večeri u kinu.

Osumnjičenik, koji je osuđen 1988., na kraju je oslobođen u žalbenom postupku.

Margaret Thatcher, 1984. godina

Britanska premijerka Margaret Thatcher, zvana “željezna lady”, za dlaku je izbjegla veliku eksploziju u hotelu u kojem je odsjela u Brightonu u Engleskoj.

Bombu s dugom odgodom postavili su u hotel prije konferencije Konzervativne stranke pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

U eksploziji je poginulo pet osoba.

Papa Ivan Pavao II., 1981. godina

Papa rođen u Poljskoj ustrijeljen je na Trgu Svetog Petra u srcu Vatikana u svibnju 1981. godine.

Zadobivši dvije rane od vatrenog oružja, ipak se izvukao, a nekoliko godina kasnije njegov je napadač zatražio i dobio pomilovanje od talijanskog predsjednika Carla Ciampija.

Aldo Moro, 1978. godina

Bivšeg premijera i predsjednika talijanskih demokršćana Alda Moroa oteli su pripadnici krajnje ljevičarske militantne skupine Crvene brigade u ožujku 1978. godine, koji su u zamjenu za njegovo oslobađanje tražili oslobađanje zatvorenika.

Dva mjeseca kasnije pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.

Luis Carrero Blanco, 1973. godina

Ubrzo nakon što je postao španjolski premijer u posljednjim godinama prije smrti desničarskog diktatora Francisca FrancaLuis Carrero Blanco ubijen je u bombaškom napadu na ulici u Madridu od strane baskijske nacionalističke militantne skupine ETA.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo