Hrvatski veleposlanik u UN: Izborni sustav koji onemogućava Hrvate da biraju svog predstavnika treba mjenjati

Vrijeme:1 min, 25 sec

Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović iskazao je podršku svoje zemlje europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i djelovanju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Izrazio je i zabrinutost zbog dijela izvještaja u kojem se navode separatističke inicijative.

Šimonović je naveo kako su usklađeni s Izjavom Europske unije, ali je iznio i neke napomene.

Čestitao je BiH na “zelenom svjetlu” za otvaranje pregovora s EU te napomenuo kako je sljedeći korak ispunjavanje uvjeta koje je Europska komisija navela 12.10.2022. godine.

– Ohrabrujemo BiH da napravi te korake blagovremeno i uspješno nastavi proces pristupanja. To postignuće ne bi bilo moguće bez zakonodavnih i reformskih rezulatat BiH. Pohvaljujemo premijerku Krišto na njenom vodstvu, ali je to zajednički uspjeh koji pokazuje koliko toga se može uraditi kada postoji dovoljno suradnje izmđu tri konstitutivna naroda – dodao je.

Pozdravio je angažman visokog predstavnika na, kako je rekao, očuvanju stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

– To je posebno bilo važno kada je prošle godine odblokirao proces imenovanja Vlade FBiH. Također, potpuno podržavamo odluku o izmjenama Izbornog zakona kojom se osnažuje izborni proces – rekao je Šimonović.

Dodao je kako trenutni izborni sustav “onemogućava da Hrvati biraju svog predstavnika” i da je to potrebno promijeniti.

– Izgradanja povjerenja je ključno pitanje za političku stabilnost BiH, a međunarodna zajednica treba promovirati. Na kraju, narodi u BiH trebaju preuzeti više odgovornosti za budućnost svoje zemlje i svoje dobrobiti. Neke separatističke inicijative koje su spomenute u izvještaju su zabrinjavajuće.

Smatramo da politička rješenja u BiH se moraju zasnivati na postojećem ustavnom poretku i sporazumu s drugim konstitutivnim narodima. Nadam se da će BiH očuvati zalet na putu ka EU – rekao je Šimonović i poručio da će “Hrvatska nastaviti podržavati BiH”.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)