Hoće li HDZ i Domovinski pokret formirati Hrvatsku vladu?

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

U Hrvatskoj su krenuli pregovori oko formiranja nove Vlade. Za sada je izgledno partnerstvo između relativnog pobjednika HDZ-a te trećeplasiranog Domovinskog pokreta. Međutim ove dvije stranke nemaju zajedno potrebnih 76 ruku u Hrvatskom saboru, zbog čega će morati potražiti i dodatne partnere, prije svih među zastupnicima nacionalnih manjina. Kako bi se mogla oformiti Hrvatska vlada, provjerio je kolega Goran Kutle.

Ovako izgleda semafor u novom sazivu Hrvatskog sabora po osvojenim mandatima svake od koalicija i stranaka pojedinačno. HDZ sa svojim partnerima je relativni pobjednik izbora i osvojio je 61 mandat u Saboru. Potrebno mu je još 15 ruku kako bi mogao tražiti podršku za novi mandat. Kao najizglednija opcija čini se moguća koalicija između HDZ-a i Domovinskog pokreta, koji bi ako se oduzme glas Mislava Kolakušića zajedno imali 74 ruke u Saboru. Uz podršku osam zastupnika nacionalnih manjina došli bi do brojke od čak 82 zastupnika. Međutim DP-u je sporan SDSS Milorada Pupovca, a manjinci su najavili kako će nastupati zajedno.

“SDSS i Možemo su nama neprihvatljiv partner i s njima ne razgovaramo. Sve druge opcije su na stolu i sa svima drugima se razgovara, naglašavam sa svima drugima. O tome što će u konačnici biti ishodi ovih razgovara, ovisi o nekoliko faktora i varijabli, ali o njima ćemo moći govoriti kad se stvari privedu kraju”, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Nastavak suradnje sa svim manjinskim zastupnicima i pregovore s Domovinskim pokretom najavio je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Mi ćemo što se nas tiče nastaviti suradnju sa svim manjinskim zastupnicima. A kad precizno identificiramo stajališta potencijalnih partnera, mislim na Domovinski pokret, nastojat ćemo pronaći rješenja koja će biti takva da funkcionalnost buduće parlamentarne većine, ali i briga i skrb o pravima nacionalnih manjina bude takva da svi budu zadovoljni”, istaknuo je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Za eventualnu većinu koju bi predvodio SDP, u kombinaciju ne može ući stranka Možemo, jer je ne žele ni MOST ni DP, a ni Možemo ne želi njih. Tako bi SDP, MOST i Domovinski pokret uz podršku Mislava Kolakušića, IDS-a, Nezavisne liste Matije Posavca i stranke Fokus mogli doći do 72 ruke te također tražiti podršku manjinaca, ili se oslanjati na na podršku u Saboru od stranke Možemo. Novinar i kolumnist Tihomir Dujmović smatra kako je koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta realno bliža i ideološki prirodnija i vjeruje kako će te stranke na kraju i postići dogovor.

“Ja ne sumnjam da će ti pregovori biti učinkoviti jer novi izbori nikome ne odgovaraju. Ideološka podudarnost i jednih i drugih je u 90% stvari zapravo identična. Ključni problem je taj hoće li SDSS biti dio vlade. Čuo sam se s nekim protagonistima DP-a i oni stoje  i dalje na toj varijanti da ni pod koju cijenu SDSS ne bude dio Vlade. Vidjet ćemo hoće li se tu raditi neki kompromisi i hoće li ih oni podržati u Saboru, a da ne budu dio vlade. To mi se čini nekako kao najlogičnija varijanta”, mišljenja je novinar i kolumnist Tihomir Dijanović.

Jedina točka zbog koje prema Dujmoviću mogu propasti pregovori ove dvije stranke, je da HDZ bude inzistirao da SDSS bude dio Vlade.

“Pitanje je dakle, hoće li SDSS i to baš SDSS, a ne predstavnici Srba biti dio vlade. Ja sam zato neki dan u jednom nastupu rekao da sam na mjestu DP-a ponudio Peđu Mišića, Srbina iz Vukovara koji je bio dragovoljac 91, za potpredsjednika Vlade i to sa strane DP-a da se jednom zauvijek prekine ta priča kako DP ne želi Srbe u Vladi. To uopće nije istina. DP ne želi Stanimirovićeve ljude u Vladi. Okosnicu stranke čine ljudi iz Vukovara i oni su alergični na SDSS, a pogotovo na Stanimirovića”, kazao je Dujmović.

U svakom slučaju poslijeizborni pregovori u Hrvatskoj su tek na početku, a u slučaju da nitko bude mogao oformiti parlamentarnu većinu za buduću Vladu, Hrvatska bi po prvi put u povijesti imala ponovljene izbore.

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)